Obilježena 100. godišnjica Brodogradilišta “Punat”

RIJEKA – Remontno brodogradilište “Punat” proslavilo je prvih 100 godina postojanja. Iako danas pruža uslugu remonta svih vrsta radnih plovila i plovila za razonodu, ovo brodogradilište nekad je bilo najpoznatije po gradnji drvenih brodova.

– Ovo je impresivna godišnjica, pogotovo kada znamo da su kvarnerska i hrvatska brodogradnja proteklih desetljeća prošla tešku poslovnu krizu. Na sreću, ta naša tradicijska industrija, koju je u cijelosti nosila i razvijala domaća pamet, uspjela se održati. Čestitam Vam što ste prepoznali potencijal nautičkog turizma na našem prelijepom Kvarneru te imali viziju i poduzetničku hrabrost za osnivanje jedne od prvih marina na hrvatskoj obali – izjavila je zamjenica župana Marina Medarić sudjelujući u programu obljetnice koja se slavila uz slogan „MOREmo“ u remontnoj hali brodogradilišta.

U sklopu svečanog programa predstavljena je i monografija o povijesti brodogradilišta, autora Dragutina Žica i Ksenije Čuline.

Uprava brodogradilišta najavila je i nova ulaganja u opremu za remont u vrijednosti od 150 milijuna kuna koja će, kažu, omogućiti rad na još većim brodovima uz najviše ekološke standarde.

Brodogradilište Punat osnovano je 1922. godine. Specijaliziralo se za drvene motorne jedrenjake, a osamdesetih godina prošlog stoljeća, puntarsko je brodogradilište najveće za gradnju drvenih brodova u Hrvatskoj. Danas brodogradilište pruža uslugu remonta svih vrsta radnih plovila i plovila za razonodu do 50 metara dužine.

K.B.