Obični trp (Holothuria tubulosa)

Često smo svjedoci u zadnjih par godina da se u raznoraznim medijima pojavljuju vijesti o zapljeni ilegalnog ulova trpova.

Naime u nekim zemljama svijeta (prvenstveno Azije) sušeni trp krasi epitet vrlo vrijednog prehrambenog artikla u nutritivnom i afrodizijačkom smislu. Kako su te države većinom svoje resurse uništile što preizgradnjom obale, nasipavanjem, zagađenjem a i prelovom okrenule su se državama u kojima ih još uvijek ima a među tim državama smo i mi (jadna nam majka-jer Hrvat bi i rođenu majku prodao za dobru cijenu). 

Pa sad da onako laički vidimo čemu uopće služe ti organizmi, nama naizgled statični na morskom dnu i vrlo ljigavi jer nam bude kojekakve asocijacije i često puta bismo najradije da ih nema.

Trp radi korist na nekoliko nivoa kao prvo ruje morsko dno pa ga čini mekšim i omogućava lakšu oksigenizaciju , zatim usisava sediment sa dna i iz njega iskorištava hranjive tvari za svoje potrebe (svašta se tu nađe od nekih sitnih organizama koji su pali na dno, dijelovi biljnog i životinjskog porjekla, gljivice…) nakon toga taj pročišćeni sediment-pijesak ispušta u okoliš gdje se još nešto sitno hranjivih tvari može naći za neke organizme u moru a osim toga neke otopljene kemijske spojeve (nitrati,fosfati..) otpušta u okoliš koji opet mogu biti apsorbirani od nekih drugih organizama a oni opet služe kao hrana i trpovima i drugim organizmima što je fenomenalan prirodni reciklirajući proces.

No najvažnije od svega je da odrasle jedinke trpa mogu 'pročistiti'   5-10kg pijeska mjesečno i sada probajte zamisliti koliko oni godišnje pijeska procesuiraju. Sljedeći puta kad vidite uvalu punu trpova nemojte da vam bude gadljivo jer budite uvjereni u toj uvali je pijesak čišći i zdraviji nego u uvalama gdje smo te vrijedne i samozatajne organizme potamanili iz nekog sebičnog razloga bilo da se radi o zaradi od prodaje, apartmanizaciji sa kanalizacijom u more, nasipavanjem ili inim razlozima zbog kojih više nemamo kristalno čisto more kojim smo se 'do nekidan' dičili. 

Zamislite samo ilegalan ulov od nekoliko stotina kilograma sušenih trpova, a često su zapljene bile izražene i u tonama i sada zamislite da u 1 kg sušenih trpova dođe između 20-30 trpova, pomnožite to sa količinom koju je  dosada policija zaplijenila, a kažu da je ono što se ne zaplijeni 5 puta više i doći čete  do frapantne brojke koja će vam logično pokazati zašto naše more, između ostalog nije više kristalno čisto!

Na slikama je vrijedni i samozatajni trp koji vrijedno procesuira i čisti naš pijesak Maslenica dubina 6m 14.01.2024).

 Evo nadam se da smo ovim člankom i slikama pomogli svima kojima nije bila jasna uloga trpova i kao što vidite zaslužili su spomenik zahvale u svakom našem obalnom mjestu a ne da šutke gledamo kako se ilegalno lovi prodaje. 

Đani Iglić