Obećavala mu brak putem društvenih mreža pa ga na kraju prevarila

UMAG – Umaška policija uhitila je 53-godišnju državljanku BiH koja je punih 7 godina preko interneta izvlačila novac od starijeg muškarca, obećavajući mu brak.

Policija navodi kako je dotična gospođa od 2014. do 30. kolovoza ove godine preko društvene mreže uvjeravala 68-godišnjaka kako s njim ima ozbiljne namjere pri čemu je tražila da joj šalje novac za razne potrebe, što je on i učinio. Prevarantica ga je na ovaj način oštetila za više desetaka tisuća kuna.

Osumnjičena žena je po dovršetku kriminalističkog istraživanja privedena u pritvorsku jedinicu PU istarske te ju se tereti za kazneno djelo prijevare.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, policija upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta, a kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise.

Policija upozorava građane da budu  oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati ili koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje.

K.B.