Obalni ophodni brod OOB-31 “OMIŠ” u međunarodnoj vježbi “ADRION 23 CAX/ LIVEX”

Posada obalnog ophodnog broda OOB-31 “OMIŠ” sudjelovat će od 13. do 16. lipnja 2023. godine na međunarodnoj vježbi “ADRION 23 CAX/ LIVEX”, a u subotu, 10. lipnja 2023. brod je isplovio iz luke Lora prema Tarantu u Talijanskoj Republici.

Uz hrvatsku posadu u vježbi sudjeluju brodovi i mornaričko osoblje ratnih mornarica Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije i Slovenije. Zapovjednik obalnog ophodnog broda je poručnik fregate Marin Delić.

Aktivnosti započinju dvodnevnom računalno potpomognutom vježbom “ADRION 23 CAX”, koja predstavlja potporu aktivnostima koje će se potom odvijati na moru, u istom geografskom području.

Vježba se provodi u cilju jačanja veza i razumijevanja među ratnim mornaricama sudjelujućih država te razvijanja interoperabilnosti u provedbi pomorskih operacija. Riječ je o jednom od najznačajnijih oblika regionalne suradnje u razvoju međusobnog povjerenja ratnih mornarica zemalja s izlazom na Jadransko i Jonsko more.

Glavni obučni događaj, vježba na moru “ADRION 23 LIVEX”, provodit će se od 15. do 16. lipnja u području Tarantskog zaljeva. Osim OOB-31 “OMIŠ”, u vježbi sudjelujui ophodni brod albanske ratne mornarice, fregate grčke i talijanske ratne mornarice, zatim tegljač, helikopter i MIO tim talijanske ratne mornarice te nacionalna mornarička operativna središta.

Uz aktivnosti ronjenja i podvodnog pretraživanja pomoću besposadnog vozila (ROV), snage će provoditi topnička gađanja na moru, vježbe združenog manevriranja, traganja i spašavanja, gašenja požara te presretanja i prekrcaja na sumnjivo plovilo iz zraka i s mora.

U ulozi domaćina vježbe “ADRION” Hrvatska je bila 2008., 2014. te 2022. godine.

Obalni ophodni brod OOB-31 “OMIŠ”u sastavu je Obalne straže RH. Dužine je 43,25 metara, opremljen automatskim topom od 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice od 12,7 mm.

I.B.