OBALNA RENESANSA Za dva mjeseca počinje izgradnja luke u Omišu vrijedne 87 milijuna kuna

Sredinom rujna u Omišu počinje izgradnja gradske luke, jednom od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

Projekt je vrijedan 87 milijuna kuna, a trebao bi biti dovršen u roku od 3 i pol godine. Sveobuhvatni projekt nove luke uključuje izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje.

Vijest koja će sigurno razveseliti ne samo stanovnike Splitsko-dalmatinske županije već i brojne turiste jest skorašnji početak uređenja prometnog koridora između Splita i Omiša, dionice od koje ljeti mnoge boli glava zbog nesnosnih gužvi i prometnih čepova.

Prema riječima ministra prometa Olega Butkovića, uređenje cestovnog prometa Solin – Split – Omiš bit će jedan od glavnih projekata Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

Izgradnjom nove luke, Omiš bi trebao dobiti gotovo 8 tisuća četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive slično zapadnoj obali u Splitu. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva.

Ministar Butković najavio je i skori početak izgradnje još dviju luka – Stomorska na Šolti i Bol na Braču. Kaže da se u lučku infrastrukturu trenutačno ulaže oko dvije milijarde kuna, što je svojevrsna renesansa hrvatske obale jer većih ulaganja od trenutačnih, poručuje, na obali nije bilo zadnjih 100 godina.

K.B.