NP Mljet osvojio Veliki zlatni suncokret

U Osječkom Gospodarskom centru 30. studenoga održana je dodjela nacionalne turističke nagrade “Suncokret ruralnog turizma”. Dodijeljeno je više od 80 nagrada u osam kategorija, za koje je kandidirano 197 projekata iz Hrvatske, BiH te Srbije.

Javna ustanova NP Mljet dobitnik je šampionske titule “Veliki zlatni suncokret” u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

NP Mljet je nagradu dobio za Hibridnu posjetiteljsku turu.

Foto: NP Mljet

Hibridna posjetiteljska tura započinje atraktivnom pješačkom stazom na ulazu Vrbovica lociranom u blizini Velikog jezera. Usmjerena putokazima vodi laganim usponom kroz zelenilo prema vidikovcu Montokuc, koji se smjestio u sredini Nacionalnog parka na 253 m nadmorske visine i čiji stjenoviti vrhunac krasi paviljon izgrađen od prirodnih materijala, koji osigurava uživanje u spektakularnom pogledu na otvoreno more, a za lijepog vremena otoke Korčulu i Lastovo, poluotok Pelješac, ali ono što je najvažnije cijeli NP Mljet prekriven gustom šumom alepskog bora i hrasta crnike, s prizorima Solinskog kanala, Velikog i Malog jezera, te otoka Sv. Marije.

Važno je napomenuti i kako se zbog izuzetne vidljivosti ista promatračnica koristi za osmatranje u svrhu protupožarne zaštite. Nakon uživanja u pogledu pješačka staza nastavlja silaznom trasom po južnim padinama prema Velikom jezeru. Nastavlja se Šetnicom Branimira Gušića uz obalu Velikog jezera u sjeni velikih borova. Tura sada prelazi u laganu šetnju te se može obogatiti stankom na klupama za odmor te proučavanjem sadržaja interpretativnih tabli koje omogućuju dodatno razumijevanje boravka u očuvanoj prirodi. Pješačka staza dovodi do glavnog pristana za brodove u Velikom jezeru gdje se nalazi informacijski punkt i suvenirnica, te su dostupni tradicionalni suveniri s otoka Mljeta.

NP Mljet nastavlja ulagati u obogaćivanje turističkih programa i poboljšanje posjetiteljske infrastrukture sve s ciljem što bolje prezentacije i zaštitom vrijednosti ovog područja.

A.B.