NP Mljet nastavlja s projektom očuvanja plemenite periske u južnom Jadranu

MLJET – Javna ustanova NP Mljet i ove godine nastavlja s projektom “Očuvanje plemenite periske u južnom dijelu Jadranskog mora” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U suradnji s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u petak su u Velikom jezeru i u uvali Lastovska postavljeni kolektori za hvatanje mlađi periske. Kolektori će u moru biti do studenog te će predstavljati podlogu na koju se mogu uhvatiti ličinke periske.

Stručnjaci se nadaju da u relativnoj blizini još postoje žive odrasle periske koje su međusobno dovoljno blizu da može doći do normalne oplodnje. Eventualno pronađene periske transportirat će se do akvarija u Puli gdje će ih se pokušati uzgojiti u bazenima.

Projekt za spas periske je nastao kako bi se sanirao masovni pomor ove strogo zaštićene vrste u Mediteranu. Plemenita periska dospjela je krajem 2019. godine na Crveni popis kritično ugroženih vrsta zbog bolesti koja ju zahvatila još u 2016. godini u Španjolskoj, a koja se do 2019. proširila i Jadranom. Sinergija agresivnog parazita (Haplosporidium pinnae) i bakterije (Mycobaterium sherrisii) doveli su plemenitu perisku do ruba izumiranja.

Ukoliko uočite živu perisku, a prepoznat ćete je ako nježno rukom prođete iznad nje i školjka se zatvori, nikako je ne dirajte već svoja saznanja o lokaciji na kojoj ste vidjeli živu plemenitu perisku dojavite Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na email vrste@mingor.hr.

K.B.