Novogradnje u Zadru rasprodane i prije nego su dovršene

ZADAR - Hrvatska je uvođenjem eura postala privlačnija stranim investitorima i kupcima nekretnina iz Europske unije. Hoće li to značiti i rast cijena nekretnina u godinama koje dolaze, a time i manju mogućnost kupnje stana za domaće stanovništvo?

U Zadru se događa pravi građevinski 'boom'. Panorama ovog grada premrežena je dizalicama i građevinskim skelama. Novogradnje su rasprodane prije negoli su dovršene.

- Zaista je potražnja puno jača nego ponuda. Za sada je trend dobar. Hoće li trend ostati, teško je prognozirati - rekao je Nikica Begonja, predsjednik strukovnog udruženja agencija za promet nekretnina za Zadarsku županiju.

Svima koji prodaju ili kupuju nekretnine, uvođenje eura će olakšati posao.

- Velika će razlika biti, do sada su kupci nekretnina iz Europske unije, kada bi plaćali iz EU-a na račun prodavatelja, prema zakonu morali plaćati u kunama. Tu je bila potrebna konverzija pa se to moralo dogovarati - kaže Zoran Marasović, agent za nekretnine.

- Ne samo uvođenje eura nego i ulazak u šengensku zonu također će doprinijeti našem poslovanju. Ljudi će dobiti jednu psihološku sigurnost. Pogotovo investitori iz inozemstva, kako za ulaganje, tako i za kupnju nekretnina - smatra Nikica Begonja.

Stambeni četvorni metar zadnjih godinu dana značajno je poskupio, od 10 do 15 posto, ovisno o lokaciji.

- Neki trendovi u našoj regiji koje ekonomski stručnjaci predviđaju su da cijene ne bi trebale ići gore i da nas opet očekuje neka određena kriza, banke su počele ponovno lagano dizati kamate - ističe Zoran Marasović.

U zadnjem kvartalu godine puno više nekretnina se kupovalo gotovinom, a po broju ostvarenih kupoprodajnih transakcija Zadar obara rekorde, piše HTV.

I.G.