Novo istraživanje potvrdilo: Mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti i smrti kod žena za gotovo 25%!

U najnovijoj studiji znanstvenici su potvrdili da konzumiranje mediteranske prehrane može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti kod žena, za gotovo 25%.

Ovi nalazi, s obzirom na spol ispitanika i njihovih prehrambenih navika, su ustvari rijetki takve vrste i sugeriraju da će biti potrebno više istraživanja specifičnih upravo za spol, kako bi se potvrdila ovakva praksa za zdravlje srca, piše Knowridge Science Report.

Foto: Pixabay

Srčane bolesti vodeći su uzrok smrti kod žena širom svijeta

Iako je zdrava prehrana jedan od bitnijih aspekata prevencije, većina kliničkih ispitivanja uključivala je ustvari malo žena, a trenutne smjernice o smanjenju rizika od srčanih bolesti ne razlikuju se baš ovisno o spolu.

Kako bi to ispravili, znanstvenici su pregledali studije koje su proučavale utjecaj mediteranske prehrane na kardiovaskularno zdravlje žena i rizik od smrti.

Mediteransku prehranu karakteriziraju cjelovite žitarice, povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi i ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz umjerenu konzumaciju ribe i nisku do umjerenu konzumaciju vina, crvenog/prerađenog mesa, mliječnih proizvoda, životinjske masti i prerađene hrane.

Foto: Pixabay

Analiza je uključivala 16 studija provedenih u SAD-u i Europi u kojima je sudjelovalo preko 700.000 žena u dobi od 18 i više godina.

Rezultati su pokazali da je pridržavanje i konzumiranje mediteranske prehrane povezano s čak 24% manjim rizikom od srčanih bolesti i 23% manjim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka kod žena!

Studija je pokazala da je rizik od koronarne bolesti srca bio 25% manji, a rizik od moždanog udara također je bio manji, iako ne u tolikom postotku.

Znanstvenici su ipak objasnili da su sve analizirane studije bile opservacijske i oslanjale su se na upitnike o učestalosti hrane koje su ispitanici sami prijavili.

Međutim, antioksidativni i crijevni mikrobiom mediteranske prehrane na upale i kardiovaskularne čimbenike rizika mogli bi objasniti uočene asocijacije.

Znanstvenici su naveli da različite komponente mediteranske prehrane, kao što su polifenoli, nitrati, omega-3 masne kiseline, povećan unos vlakana i smanjeno glikemijsko opterećenje, mogu pridonijeti boljem zdravlju srca te smanjenju rizika za srčana oboljenja.

Međutim, mehanizmi koji objašnjavaju spolno specifičan učinak mediteranske prehrane na kardiovaskularne bolesti i smrt ipak ostaju dosta nejasni.

Potrebno će biti ipak više istraživanja specifičnih za spol kako bi se riješio taj jaz u znanju i ojačala saznanja o potrebi za preventivnim mjerama, poput mediteranske prehrane, kako bi se do kraja iskristalizirali čimbenici rizika od upale i srčanih bolesti.

Istraživanje je provela Anushriya Pant i dr. i objavljena u časopisu Heart.

I.G.