Novinarske nagrade Velebitska degenija otišle novinarima koji su pisali o zaštiti prirode i okoliša

Tradicionalna godišnja nagrada “Velebitska degenija” za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljena u 2021. godini ove godine dodijeljena je u četiri kategorije, a odlukom žirija nagrada u kategoriji za radio nije dodijeljena. Ovogodišnja svečanost vezana je uz Svjetski dan zaštite okoliša, koja se obilježava 5. lipnja.

Dobitnica nagrade “Velebitska degenija” za ovu godinu u kategoriji Televizije je Ana Malbaša s Nove TV za prilog “Troska u Dugom Ratu” u emisiji “Provjereno”. Ona je svoju nagradu posvetila stanovnicima Dugog Rata kazavši kako su njihove teške priče potakle na temu.

U kategoriji Tisak i internet jedna od nagrada dodijeljena je nedavno preminulom kolegi Srđanu Vrančiću Vrani za seriju reportaža u sklopu projekta Scuba Skener objavljenih u Jutarnjem listu. Primajući nagradu njegov sin Leonardo kazao je kako je jedna od velikih stvari koju je njegov otac učinio i ta da je kroz svoj rad i dobivene nagrade poticao ekološku svijest te da je i od njega napravio ekologa.

U kategoriji Fotografija dobitnica nagrade Ivana Nobilo za seriju fotografija “Ježeva nova kućica – Što smo učinili morskim životinjama” objavljenih u Jutarnjem listu u sklopu projekta “Scuba skener”. Ivana je zahvalila na nagradi i dodala kako je vrlo bitno osvijestila važnost zaštite našeg Jadrana.

Većinom glasova Ocjenjivačkog odbora nagrada za radio ove godine nije dodijeljena.

Kako je kazala predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a, a ujedno i predsjednica ocjenjivačkog odbora nagrade Lidija Komes borba za prirodu i opkoliš se nastavlja i na tome će još više raditi.

-Važno je očuvati svaki kap i svaki list. Na tome ćemo sada još više raditi svi zajedno kroz okrugle stolove, studijska putovanja i drugo te ukazivati ​​na probleme i tražiti rješenja, kazala je Komes zahvalivši svima koji su radili i dali svoj doprinos da se i ove godine realizira cijela organizacija i svečanost dodjele nagrade.

HND-a Hrvoje Zovko podsjetio je da je predsjednik 24 godine organizirao ove važne nagrade i vrlo vrijedan jubilej.

– Također je i impresivan broj prijava koje stižu za ovu nagradu. Drago mi je da ova nagrada ima i humanitarni karakter i da će se bolnica u Šisku konačno obnoviti i da će država krenuti s obnovom, kazao je Zovko te naručio kako je nama da čuvamo okoliš, prirodu i našu novinarsku profesiju.

D.G.