NOVI VLAKOVI Iz Splita do Zagreba za 4 i pol sata, a umirovljenicima prijevoz besplatan!

Novi, moderniji vlakovi trebali bi stići 2026./2027. godine i juriti brzinama od 160 km/h te s nekadašnjih 7 sati vožnju između dva najveća hrvatska grada prilično skratiti.

Projekt obnove i modernizacije financirat će se iz EU fondova i uz zajmove EIB-a. U koordinaciji sa Zelenim planom EU nabavit će se dakle novi vlakovi i krenuti s obnovom i gradnjom pruga. Ukupno će stići 6 novih elektro dizelskih motornih vlakova, a kraće vrijeme putovanja omogućit će i više dnevnih linija.

Za dvije bi godine tako Split i Zagreb mogle povezivati 4 puno brže dnevne željezničke linije!

A ovoj se modernizaciji mogu posebno veseliti umirovljenici i stariji od 65 godina jer će se oni voziti besplatno. No, prvo je na redu pilot projekt njihovog besplatnog prijevoza koji kreće 1. siječnja 2024. i traje do 31. prosinca iste godine.

Dakle, pilot projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine, a pravo na besplatan prijevoz ostvaruje se na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 eura.

- Izradu pametnih kartica umirovljenicima će financirati SDŽ - izjavio je župan Blaženko Boban.

- Važno je kvalitetno povezati Zagreb i Split i u skladu s tim već početkom iduće godine krećemo u javno savjetovanje vezano uz nabavku novih vlakova. Sredstva će biti osigurana iz zajma Europske investicijske banke. Dio sredstava je za uređenje kapaciteta za održavanje, a ostatak je za nabavu novih vlakova - dodao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

J.T.