Novi val vrućine stiže u Hrvatsku, a krajem tjedna pljuskovi i grmljavina

Tek što smo malo predahnuli od prošlotjednih ekstremnih vrućina, danas stiže novi toplinski val, koji će svoj vrhunac doživjeti sutra i prekosutra. Prognostičari ponegdje najavljuju temperature i do vrtoglavih 40 stupnjeva.

Temperature će već danas u većini zemlje dosegnuti 35 stupnjeva, a ponegdje bi mogle skočiti i do 37.  Stiže nam ponovno vrući afrički zrak, što bi posebno moglo teško pasti stanovnicima unutrašnjosti s obzirom da bi vjetar ovaj put mogao izostati. Porasti će i temperatura mora, ponegdje čak do 27 stupnjeva.

No pravi toplinski val stiže sutra, a u nekim dijelovima zemlje temperature bi mogle dosegnuti i 40 stupnjeva.

Za vrijeme ovakvih ekstremnim vremenskih uvjeta liječnici savjetuju građanima da se obavezno pridržavaju osnovnih pravila ponašanja, a to je izbjegavanje boravka vani između 10 i 17 sati, ispijanje bezalkoholnih, nešećerenih napitaka (najbolje voda ili limunada), izbjegavanje kofeina i alkohola, nošenje lagane odjeće od prirodnih materijala, boravak u rashlađenim prostorima ( razlika u vanjskoj i unutrašnjoj temperaturi ne bi smjela biti veća od 5 stupnjeva), a ukoliko morate van, obavezno stavite šešir ili kapu.

Vrućina nad Hrvatskom ostaje do srijede, a onda nam, prema najavama prognostičara, stiže promjena vremena u obliku pljuskova s grmljavinom. Nadamo se samo da se neće ponoviti prošlotjedni scenarij kada je Požeštinu u svega pola sata pokosila tuča veličine teniske loptice, koja je oštetila brojne kuće, vozila i poljoprivredni urod.

K.B.