NOVI PRINCIP BRODOGRADNJE Koncept plutajućeg brodogradilišta

Brodogradilišta su poznata kao kopneni objekti no ova studija predstavlja osnovnu konceptualnu studiju za novi princip razvoja plutajućeg brodogradilišta – mijenjajući brodogradilišta iz fiksnih objekata u mobilnu platformu, piše The Maritime Executive

Ovo plutajuće brodogradilište sposobno je putovati i izvoditi aktivnosti suhog doka na mjestu klijenta, ili čak može ukrcati klijentovo plovilo i otputovati na njegovo sljedeće odredište, iskoristivši vrijeme putovanja za popravke, prenosi Pomorac.net.

Plutajuće brodogradilište, ovdje nazvano “F-Yard”, putuje do mjesta koje klijent želi ili može odvesti klijentov brod prema odredištu, gdje može dovršiti traženi drydock ili popravak. Cilja kupce kojima u njihovom radnom području nedostaje kvalificirano brodogradilište ili kupce koji utvrde da njihovo brodogradilište ne odgovara njihovim potrebama za kvalitetom, sigurnošću i brzinom dovršavanja radova.

Osim popravljanja brodova, očekuje se da će glavni prihod dolaziti od offshore jedinica poput dizalica. Ukupni troškovi unajmljivanja ovog plutajućeg brodogradilišta mogli bi biti mnogo manji u usporedbi s onim kopnenim. F-Yard se također može iznajmiti drugom brodogradilištu kao dodatni kapacitet.

Detaljna studija rađena je samo kao početna faza, kako bi se utvrdila izvedivost projekta i njegova isplativost. Za provedbu bi bile potrebne daljnje studije i partnerstvo.

I.B.