Novi pravilnik o ronjenju uz potopljena kulturna dobra: Vjetar u turistička jedra, ovaj put ronilačka

U tijeku je donošenje pravilnika kojeg propisuje ministarstvo Kulture, koji će regulirati ronjenje na podmorskim kulturnim dobrima.

Pravilnik je primjer odlične suradnje Ministarstva kulture i struke, pa ga svi željno i očekuju. Na sastancima Ministarstva i Zajednice Ronilačkog Turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori  dogovorene su smjernice za odgovorno i održivo ronjenje na potopljenim  kulturnim dobrima. Prije svega prepoznati su ronilački centri i brodari  kao partneri, a što će pridonijeti očuvanju našeg podmorja. Kako ovaj pravilnik jako utječe na razvoj naših otoka ovo će biti veliki pomak na bolje.  Pravilnik očekujemo za 15-tak dana. Tada ćemo napisati više o njemu. Sigurni smo da će komunikacija i suradnja donijeti nove i bolje rezultate, posebno u segmentu zaštite ali i većem dolasku ronilaca u Hrvatsku.

Sportsko i znanstveno ronjenje nisu definirani do kraja

Osim s Ministarstvom kulture ZRT HGK aktivno surađuje s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture na novom pravilniku o sigurnosti ronjenja. Turističko ronjenje je već definirano, dok sportsko i znanstveno ronjenje nisu definirani do kraja ali to se očekuje uskoro. Ovdje moramo naglasiti da je održano puno sastanaka unutar ZRT-a i puno sastanaka s Ministarstvom mora, te moramo naglasiti odličnu komunikaciju i suradnju.

Mnogima je promakao Zakon o pružanju usluga u turizmu Zakon o pružanju usluga u Turizmu, gdje je turističko ronjenje prepoznato kao posebni oblik turizma. Sve ovo polako ali sigurno pomiče zakonsku regulativu u neke toplije i bistrije vode.  Ministarstvo turizma prvo je prepoznalo da je ronilački turizam ima veliki razvojni potencijal, i pomoglo.

Foto: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Foto: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Photo: Dražen Gorički
Foto: Grega Verč
Foto: Grega Verč

Borba s regulativom EU

Evo, iz svega napisanog vidi se da ako postoji želja i pametno udruživanje, može se napraviti pomak. Za sada je ZRT-a usmjerena na sređivanje zakona i regulativa. Daljnji koraci su smanjene prereguliranosti na koju nas je upozorila Europska Unija s kojim se borimo već 10-tak godina . Ovo opterećuje dodatni razvoj ronilačkog turizma i u situaciji manjka kadra stvara velike probleme. Stoga će fokus ZRT-a u daljnjih godinu dana biti na tome. Sve svoje smjernice ZRT radi sukladno Strategiji razvoje Hrvatskog turizma do 2020-e. Moramo naglasiti da ona govori o smanjenju prereguliranosti i orijentaciji na posebne oblike turizma a ne na „more i sunce“.

Ambicija su „no take“ zone

Nadamo se uskoro početi priču o „no take „ zonama i zaštiti bioraznolikosti, ali na žalost ta tema se još čini dalekom.

Nadamo se da ćemo za dvije godine govoriti samo o promociji Hrvatske kao ronilačke destinacije a da će nam zakoni i pravilnici biti ti koji će nam omogućiti siguran i kvalitetan rad.

Vedran Dorušić, predsjednik ZRT-a