Novi pokušaj dokapitalizacije splitskog Jadroplova

Uprava splitskog Jadroplova, kompanije koja je u pretežnom državnom vlasništvu, dobila je zeleno svjetlo od Nadzornog odbora da krene u pripremu nove dokapitalizacije, za koju se procjenjuje da će stajati između 150 i 350 milijuna kuna.

Dokapitalizacija je već trebala biti provedena ljetos, no Nadzorni odbor je zaustavio cijeli postupak tvrdeći da njihova suglasnost i tekst javne objave s uvjetima dokapitalizacije nisu bili usklađeni. U opticaj je tada trebalo biti pušteno 2 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna po dionici. Nakon što je postupak dokapitalizacije zaustavljen, odmah je smijenjen tadašnji predsjednik Uprave Branimir Kovačić, a na čelo tvrtke stiže bivši ministar pomorstva kapetan Ivan Pavlović.

Nova dokapitalizacija provodit će se na klasičan način, uz izdavanje prospekta, oglašavanje javne ponude i uvrštenjem novih dionica na zagrebačkom tržištu kapitala. Emitirat će se vrijednost između 150 i 350 milijuna kuna, a konačna cijena svake dionice utvrdit će se prije nego što krene postupak javne ponude, piše Slobodna Dalmacija.

Konačnu odluku o dokapitalizaciji donijet će Glavna skupština društva, po prijedlogu Uprave i uz odobrenje nadzornika.

Osim dokapitalizacije, Jadroplov razmatra i mogućnost kupnje dvaju tankera za prijevoz kemikalija u vlasništvu “Brodotrogira”, a planiraju i gradnju feribota na električni pogon čiji kapacitet bi bio 1000 putnika i 150 automobila. To bi bila prekretnica u poslovanju splitskog brodara u čijoj su floti tradicionalno isključivo brodovi za prijevoz tereta.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojavili se problemi u postupku dokapitalizacije Jadroplova
Država zbog pogrešnih procjena i procesa u dokapitalizaciji, smijenila upravu Jadroplova