Novi kapaciteti za zbrinavanje otpada u Splitu

SPLIT - Sve je manje mjesta za odlaganje otpada i na splitskom Karepovcu, i ondje će se moći odlagati još dvije, najviše tri godine. Gradi se regionalni centar za zbrinjavanje otpada u Lećevici, maloj općini na granici sa Šibensko-kninskom županijom.

Posljednjih godinu dana u Lećevici mudro šute i - rade! Na 25 hektara usred krša niče županijski centar za gospodarenje otpadom. Bit će, kažu - savršen!

- Ima 1000 senzora koji su dojava za curenje. Dakle, ako nekad u bilo kojem trenutku negdje na odlagališnoj plohi procuri, imamo 1000 senzora koji će to automatizmom detektirati. Zaista samo pazili na okolišne uvjete. Mislim da je naša ploha najbolja ploha u Hrvatskoj, odnosno da najviše zaštićuje okoliš - naglašava za Dnevnik Ivan Vukorepa, direktor Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o.

Štiti se i ova kamena kuća - obnovit će se i ostati ovdje kao simbol žilave Dalmatinske zagore. Miješani komunalni i biorazgradivi otpad u postrojenju će se mehanički i biološki obrađivati. Plan je da ga na odlagališnoj plohi završi samo 10 posto.

- Je li utrka s vremenom ili nije? Pa uvijek je utrka s vremenom jer svaki projekt, a pogotovo ovaj krucijalni projekt za Splitsko-dalmatinsku županiju, ali evo dinamika je tempirana tako da ćemo mi biti na vrijeme gotovi do trenutka zatvaranja Karepovca - naglašava Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

A to će, kaže Boban, biti 2026-e. Mora, jer je Karepovac - pun, svaki dan stiže novih 300 000 tona otpada. I neugodnih je mirisa - sve više.

Ipak, s malom razlikom - sanacija je u Splitu - pri kraju. Sustav otplinjavanja proradit će do Uskrsa!

- Svi ćemo lakše disati, dakle, sav onaj metan koji odlazi u atmosferu će biti sada u sustavu spaljivanja. Moguće da će se osjetiti, ali to će biti u jako malim postocima u odnosu na danas kako to zna biti - rekao je Ivica Karoglan, direktor Čistoće Split d.o.o.

Splićani sada razdvajaju 23 posto otpada - a što više to budu činili - "životni vijek" Karepovca bit će dulji.

Imamo još dvije godine, dakle moramo razdvajati i spremni dočekati Lećevicu za odlaganje i obradu otpada.

Nema rješavanja zbrinjavanja otpada na bilo kojem području ako nema sinergije između lokalne zajednice, regionalne zajednice i nacionalne razine!

U protivnom - mnogi će se hrvatski gradovi - gušiti u smeću.

A.N.