Novi brod na omiljenoj izletničkoj ruti – Anketa u NP Krka: “Koje ime mu odabrati?”

SKRADIN – Vožnja brodom od Skradinskoga buka do Roškoga slapa od samih je početaka izletništva na Krki posebna atrakcija. Prvi izletnički brod koji je prevozio posjetitelje od Roškoga slapa do Visovca i Skradinskoga buka porinut je 31. ožujka 1912. godine. Nakon više od stotinu godina ta je ruta i dalje jedna od najvećih atrakcija u Parku, za koju uvijek vlada izniman interes posjetitelja.

Zato je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ ojačala svoju flotu novim brodom, za 98 putnika, s dva člana posade. To moderno plovilo ima jednu otvorenu i jednu zatvorenu palubu, s udobnim sjedalima i klimatizacijskim sustavom. Opremljeno je rampom za osobe s invaliditetom, za koje su osigurana mjesta. Ima i dva toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom.

Foto: NP Krka

– Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ organizira prijevoz brodom od Skradina do Skradinskoga buka, a izletničkim brodovima i od Skradinskoga buka do Visovca i Roškoga slapa. Do otoka Visovca voze brodovi koji kreću sa Stinica i Remetića, a s Roškoga slapa također kreću dva izleta. Posjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, zato je naša obveza da im omogućimo potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima – kazala je ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

U pomorskoj tradiciji imena brodova važna su i značajna. Stoga je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ odlučila pozvati posjetitelje, pratitelje i prijatelje Parka da izaberu ime novog broda. Za jedan od prijedloga (Lozovac, Torak, Čikola ili Sv. Ivan Krstitelj) možete glasovati na Facebooku i Instagramu Parka putem sljedeće poveznice. Sva četiri imena vezana su upravo za početak te izletničke rute. Do pristaništa koje vodi prema srednjem toku Krke dolazi se preko Lozovca, vrata u Nacionalni park „Krka“.

Foto: NP Krka

Naime, kada se izdigla moćna sedrena barijera Skradinskog buka, Krka se ujezerila do Visovca, a ušće se Čikole potopilo. Tako je nastao pejsažno najneobičniji sutok u Hrvatskoj.

Kalički busen, oko sedamsto metara duga i svega deset metara široka sedrena barijera, razdvaja Krku od ušća Čikole. Tako čovjek vidi točno mjesto na kojem se već tisućljećima ponavlja trenutak u kojemu Čikola, nakon putovanja kroz tijesni kanjon, široko širi ruke hrleći Krki u zagrljaj. Upravo oko Kaličkoga busena plove izletnički brodovi koji posjetitelje ujezerenim tokom rijeke prevoze do otoka Visovca.

U središtu bajkovitog sutoka dviju rijeka smjestio se Torak, vrelo u obliku jezera. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Cijelo to područje nalazi se pod zaštitom župe Konjevrate, nad kojom pak bdije sv. Ivan Krstitelj.

D.G.