Nove vrste u Jadranu ugrožavaju 460 domaćih - Ribar: "Nitko od domaćih neće ni da ih jede!"

Hrvatski ribar Marko Kristić desetljećima je bacao svoje mreže u pjenušave vode Jadranskog mora. Sada invazija mediteranske papige ugrožava njegov tradicionalni ulov i egzistenciju, ispričao je za Reuters.

Zbog klimatskih promjena i povećanog pomorskog prometa,riba papagaj Scarus frenatus, zajedno s oko 50 novih vrsta, proširio se na Jadran, prijeteći autohtonoj ribljoj populaciji.

Riba papagaj (Scarus frenatus) - Foto: Depositphotos

Kristić je kazao kako je papagaj prvi put primijećen na južnom Jadranu prije 15-ak godina, ali je od tada postao uobičajeni usputni ulov u njegovim mrežama.

Iako se uživa kao delicija u područjima gdje je autohtona, papagaj nije po ukusu mještana oko svog sela Molunat na jugu Hrvatske.

- Ne mogu ga prodati nikome. Lokalno stanovništvo neće jesti ovu novu ribu - kazao je Kristić.

Nenad Antolović, istraživač dubrovačkog Instituta za istraživanje mora i obale, kaže kako su riblji stokovi u Jadranu, najsjevernijem kraku Mediterana, pali zbog prekomjernog izlova, klimatskih promjena i invazije novih vrsta.

- Jadran se mijenja, postaje topliji. Zbog toga se pojavljuju novi organizmi. Mislim na ribe, planktone i alge - rekao je Antolović. Prema podacima talijanske Nacionalne agencije za nove tehnologije, energetiku i održivi gospodarski razvoj (ENEA) iz 2023. godine, Sredozemno more postaje najbrže grijano more na planetu.

- Nove riblje vrste stigle su u Sredozemlje i Jadran iz Crvenog mora kroz Sueski kanal zbog toplijih voda ili su ih prenijeli u balastnim tankovima brodova, ugrožavajući preživljavanje oko 460 autohtonih ribljih vrsta - rekao je Antolović. Nekoliko novih riba opasno je za ljude, poput otrovnih vatrenjača ili kamenih riba.

Prošlog mjeseca, ribar iz dubrovačkog područja uhvatio je novu vrstu u Jadranskom moru Tetragonurus cuvieri, stanovnika dubokog mora, neobičnog za Jadran. U susjednom Crnoj Gori, znanstvenici iz Instituta za biologiju mora u obalnom gradu Kotora istaknuli su plavog raka kao primjer invazivne vrste.

Plavi rak (Callinectes sapidus) - Foto: Depositphotos

- Stigli su prije 20-ak godina i jedna su od najgorih invazivnih vrsta na Mediteranu - rekla je znanstvenica Olivera Marković.

Ribari i znanstvenici kažu da su zalihe rakova poput zelenog raka smanjene, a na nekim mjestima potpuno izbrisane.

- Populacija zelenih rakova drastično je smanjen od pojave plavog raka - kazao je Marković. Riba lav (Pterois) je trenutno gorući problem; grabežljiv je i nanosi znatnu štetu ekosustavima - kazao je Ćetković.

D.G.