Nove snimke hrvatskog pomorca iz San Francisca: “Vidljivost od dima je smanjena na 3 milje!”

Ogromni požari na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država malo po malo se stavljaju pod nadzor, kako se stišavaju kritični vremenski uvjeti. Prema najnovijim izvještajima Nacionalne vatrogasne zajednice, i danas je približno 14 000 vatrogasaca i dalje na liniji od 29 velikih požara koji gore u cijeloj Kaliforniji.

Kako smo već pisali, ogroman dimni oblak u potpunosti je prekrio prostor stotinama kilometara udaljen od vatrogasne linije, a prema dojavi jednog hrvatskog pomorca koji je udaljen gotovo tisuću kilometara od obale, čestice i miris dima osjete se i daleko na Pacifiku.

Foto: Zaviša Baić

A šibenski pomorac Zaviša Baić koji nam se javio i prije dva dana iz San Francisca, šalje nove fotografije koje svjedoče tami usred dana, a to već traje, kako nam potvrđuje, danima.

– Cijelim putem prema Los Angelesu je smanjena vidljivost na cca 3 milje od dima. A plovimo cca 40-ak milja od obale. Znači prostor koji je zahvaćen dimom i pepelom je ogroman. Ovo su fotografije snimljene oko 15.00 sati poslijepodne – ispričao nam je Baić u četvrtak kasno navečer po srednjoeuropskom vremenu.

Foto: Zaviša Baić

Nekoliko sati poslije, situacija na moru se, posljedično boljem stanju na požarištima, ipak stabilizirala.

– Kako smo predvečer skrenuli prema Los Angelesu s otvorenog mora, vidljivost se povećala i nema osjećaja dima kao što je bilo. Zasad je ok – priča nam situaciju pred objavu ovog članka.

Foto: Zaviša Baić

Od početka godine šumski požari u Kaliforniji progutali su preko 31 tisuću km² površine, što je više od polovine ukupne površine teritorija Republike Hrvatske!

Prema posljednjim podacima američke vatrogasne zajednice, zabilježeno je 12 smrtnih slučajeva i uništeno preko 3.900 građevina. Ovogodišnja sezona požara bila je rekordna, ne samo u ukupnoj količini spaljenih hektara, već se 2020. godine dogodilo 6 od 20 najvećih najvećih šumskih požara u povijesti Kalifornije.

A kako je to izgledalo na moru, pogledajte u priloženim fotografijama.

Jurica Gašpar

Foto: Zaviša Baić

PROČITAJTE JOŠ:

PODNE U SAN FRANCISCU Hrvatski pomorac opisuje: “Totalni mrak, ni zraka sunca ne prolazi!”