Nove atrakcije otoka Biševa, vojni tuneli i terasa s pogledom na Jadran

Nedaleko od Komiže, otok Biševo najpoznatiji je po jedinstvenoj Modroj špilji, no sad ima još jednu turističku atrakciju. Uređen je i osvijetljen splet vojnih tunela na poluotoku Gatula, a na izlazu iz jednog od njih, u litici nad morem, izgrađena je terasa s pogledom na cijeli južni Jadran.

Od Komiže je Biševo udaljeno pet milja. ''Punta'' Gatula na južnoj je, pučinskoj strani otoka. Pet je ulaza u sada osvijetljene i uređene vojne tunele. Jedan vodi do nove biševske atrakcije - terase s neprocjenjivim pogledom.

Foto: HRT

- Svi su, naravno, impresionirani činjenicom da mogu izaći na ovu terasu. Kad je malo bolja vidljivost, mogu se vidjeti i Palagruža, Pelješac, Sušac. Pogled seže na cijeli Jadran - kaže za Dnevnik HRT Marin Matavšek, voditelj Centra za posjetitelje ''Modra špilja'' Biševo.

Turiste će do Gatule prevoziti električnim vozilima. Novoizgrađeni Centar za posjetitelje, u nekadašnjoj školi, mjesto je gdje ćete doznati sve detalje o Biševu. Zvonko Brajčić prije više od 20 godina vodio je turiste po otoku.

Nedostaje im, kaže, više marketinga. Reakcije gostiju su, dodaje, jako dobre. U interaktivnome muzeju može se "izgubiti nekih pola sata i naučiti puno više o Biševu nego što netko misli da zna".

Prijeko, u Komiži, luka se polako puni nautičarima. Riys Jakic s Novog Zelanda prvi je put s obitelji u zemlji svojih predaka. Rodom je iz Tučepa, a na Novi Zeland se prije stotinjak godina doselio njegov pradjed.

Srećemo i goste iz Južne Afrike i Nizozemske. Listopad je idealan za plovidbu Jadranom. Iako je Modra špilja i dalje najveći magnet za nautičare, sada je na Biševu i jedinstven vidikovac na poluotoku Gatula.

A.B.

#Turizam#Vis