ŽENE U RIBARSTVU Nova studija rasvijetlila njihove uloge u ovoj industriji

Žene rade nešto manje od trećine svih poslova povezanih s ribarstvom u Sredozemnom i Crnom moru. Ovo su podaci objavljeni u novoj studiji Žene u ribarstvu u mediteranskoj i crnomorskoj regiji: uloge, izazovi i prilike, koju je danas objavila Glavna komisija za ribarstvo u Sredozemlju (GFCM) Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu ( FAO).

Ipak, postojane pristranosti znače da ove brojke vjerojatno još uvijek podcjenjuju stvarne doprinose žena gospodarstvu obalnih ribarskih zajednica. Publikacija ima za cilj staviti pitanje ravnopravnosti spolova u ribarstvu u prvi plan ključnih rasprava i ponuditi donositeljima politika okvir iz kojeg mogu graditi. Potpuna integracija znanja i iskustva žena u ključne odluke obećava poboljšanje njihovih života, kao i života njihovih obitelji i članova zajednice.

Podaci o doprinosu žena ribarstvu ograničeni su u cijelom svijetu, budući da žene često obavljaju zadatke i obaveze u sjeni, a sve kako bi podržale obiteljska ribarska poduzeća – na primjer, popravljaju mreže, čiste ribu ili vode knjige – što može biti teško obuhvatiti službenom statistikom. Nadalje, kad statistike pokrivaju aktivnosti duž cijelog lanca vrijednosti, rijetko se o njima izvješćuje zasebno prema spolu.

- Ako nemate dokaze, ne znate za problem. Ako vas ne broje, nevidljivw ste - rekla je stručnjakinja za rodna pitanja Mediterana anonimno intervjuirana za ovu studiju.

Ženski glasovi i iskustvo ne mogu se izgubiti – moraju se integrirati u upravljanje ribarstvom kako bi se postigla održivost morskih ekosustava i poboljšao životni standard u obalnim zajednicama.

- Za pronalaženje rješenja za probleme u sektoru potrebni su nam muškarci, a muškarcima potrebne žene, jer imamo različita znanja i prakse koje se međusobno nadopunjuju - izjavila je.

Ažurirani podaci otkrivaju da su radna mjesta žena u ribarstvu Sredozemnog i Crnog mora pretežno koncentrirana u fazi nakon izlova (što uključuje rad na popravljanju mreža i čišćenja brodova, sortiranu i čišćenju ulova te preradi ​​i plasiranju na tržište.

Žene čine 38 posto zaposlenih u fazi nakon ribolova, u usporedbi sa 16 posto odnosno 10 posto u fazama sektora prije i tijekom ribolova. Zaposlenost žena veća je u segmentu industrijskog ribolova nego u malom ribarstvu, iako ova brojka vjerojatno podcjenjuje zaposlenost žena u malom sektoru, posebno u poslovima koji se ne odnose na plovila, s obzirom na nedostatak sistematiziranog prikupljanja podataka o ovoj vrsti zapošljavanje.

D.G.