Nova riva u Mošćeničkoj Dragi pred dovršetkom

MOŠĆENIČKA DRAGA – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u društvu načelnika Općine Mošćenička Draga Rikarda Staraja i ravnatelja Županijske lučke uprave Fernanda Kirigina obišao je radove na dogradnji obale i izgradnji obalne šetnice u Mošćeničkoj Dragi, zajedničkom infrastrukturnom projektu Županije, ŽLU i Općine.

Župan je izrazio zadovoljstvo odrađenim poslom.

– Ovo je izuzetno važan projekt za Mošćeničku Dragu gdje se rive nisu uređivale gotovo 80 godina. Danas je ovdje nova riva koja će se u drugoj fazi produžiti te izgraditi lukobran čime će se stvoriti uvjeti za kvalitetnu ribarsku priču, turističku priču, kao i sigurni komunalni vezovi. S ovim projektom cijela vizura Mošćeničke Drage dobiva novu dimenziju, podiže kvalitetu turističke ponude, ali i kvalitetu života lokalnog stanovništva – rekao je župan Zlatko Komadina te čestitao Kiriginu na dobro vođenom projektu, a načelniku Staraju na uspješnom povlačenju europskog novca za više EU projekata što je udvostručilo općinski proračun.

Kako je istaknuo Fernand Kirigin, investicija je vrijedna 10 milijuna kuna i ovo je do sada najveći projekt ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

– Dobili smo 86 metara nove obale koja je prva faza uređenja luke, a slijedi izrada nove projektne dokumentacije i apliciranje na EU fondove, za daljnje proširenje luke i izgradnje lukobrana – rekao je Kirigin.

Foto: PGŽ

Financiranje projekta (u koji su uključeni radovi i potrebni nadzori) osigurano je od strane Primorsko-goranske županije u iznosu od 2.450.000,00 kuna, Općine Mošćenička Draga u iznosu od 1.125.000,00 kuna (od čega 500.000,00 kuna u radove na lučkom području), te od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u visini od 6.500.000,00 kuna. Preostali iznos osigurala je ŽLU vlastitim sredstvima. Planiranim zahvatom objedinjena je izgradnja nove obale i šetnice u zaleđu. Veći dio zahvata je u lučkom području i to na njegovom morskom dijelu, dok je manji dio izvan lučkog područja, stoga projekt ima dva investitora, ŽLU i Općinu Mošćenička Draga.

– Znamo da smo ribarsko mjesto i da je ribarstvo identitet Mošćeničke Drage, a i sve manifestacije odvijaju se zapravo na rivi. Ovo proširenje mola omogućit će i veće evente, koncerte, što će podići i našu turističku ponudu – rekao je načelnik Rikard Staraj te dodao da se sada intenzivno radi na pripremi druge faze projekta koji je financijski zahtjevan, procjene su oko 45 milijuna kuna, stoga će se i pokušati osigurati novac iz europskih fondova.

– U slijedećem mandatu nam je cilj doći do građevinske dozvole da bi mogli aplicirati projekt, a tek zatvaranjem lučkog područja i ove operativne obale dobivamo pravi smisao luke. Zahvaljujem se u prvom redu Županiji koja je pomogla ovaj projekt ne samo financijski, nego i u pripremi dokumentacije, kao i resornom Ministarstvu na značajnim sredstvima za izgradnju nove rive – istaknuo je Staraj.

D.G.