Nova provokacija iz Srbije: "Dubrovnik je po jeziku uvek bio srpski"!

Ovako je glasila udarna vijest srpskog dnevnika Politika od prije nekoliko dana s ciljem da cjelokupni dubrovačku književnost ni manje ni više nego - proglasi srpskom.

Bilo bi zanimljivo čuti što bi na ovu izjavu rekli veliki Marin Držić ili Ivan Gundulić, no srpskim se medijskim prostorom izgleda ponovno širi mitomanija i uvjerenje kako su svi štokavci zapravo Srbi. Barem kad se radi o prebogatom dubrovačkom kulturnom naslijeđu kojeg neki očito smatraju "najvećom riznicom građe za proučavanje povijesti srednjovjekovne Srbije". Taj netko je konkretno beogradski profesor s Filološkog fakulteta imenom Slavko Petaković. Gospodin Petaković tako smatra, a srpski mediji prenose, kako sukob oko pripadnosti velikih dubrovačkih pisaca između Hrvata i Srba postoji odavno,a pomirenja nema. Zato je on, po uzoru na svoje filološke prethodnike iz Srbije, odlučio "posrbiti" i Marina Držića i sve ostale dubrovačke književne velikane.

A svima koji smatraju da je Dubrovnik i u prošlosti bio hrvatski grad u kojem se govorio hrvatski jezik, predlaže ovaj filolog, iz Srbije treba odgovoriti mudrim osmišljavanjem i istrajnom provedbom nacionalne kulturne strategije. U prijevodu, prema Slavku Petakoviću, Srbija treba nastaviti tvrditi kako je manje-više sve gdje se u prošlosti govorilo i pisalo štokavštinom, pripada srpstvu, baš kao i Dubrovnik i tamošnja književnost, prenosi Jutarnji list.

U Republici Srbiji još je prošle godine usvojen tzv. Zakon o kulturnom nasljeđu kojim se od strane Srbije prisvajaju stari dubrovački pisci. Ovo je naišlo na oštru osudu Ministarstva kulture RH, a brojni hrvatski jezikoslovci i povjesničari smatraju i da predstavlja svojevrsnu kulturnu agresiju i na tragu su neslavnih dokumenata velikosrpskih autora iz 19. stoljeća poput Vuka Karadžića i Ilije Garašanina.

Photo:Pexels

Ovo nije prvi puta da se ovakvo kulturno svojatanje događa, pa podsjetimo kako je prije nekoliko godina Matica srpska u okviru edicije Deset vekova srpske književnosti objavila djela Marina Držića, a u srpsku je tradiciju ubacivan i Gundulić.

Treba li Hrvatska prilikom pregovora Srbije o ulasku u EU inzistirati na tome da Beograd konačno odustane od neutemeljene i agresivne kulturne politike?

J.T.