Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je javnost o “novim pravilima igre” vezanim uz ulazak u Hrvatsku, ali i sudjelovanje na događajima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Pa se tako u Hrvatsku neće moći ući bez valjanog dokaza da niste zarazni. Svi koji imaju digitalne covid potvrde u Hrvatsku će moći ući bez ikakvih ograničenja. Oni koji ih nemaju, na granici će morati predočiti negativan ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili potvrdu da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, poput građana Srbije i BiH.

No za ulazak u Hrvatsku morat će imati jednu od tri potvrde – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test.

Digitalne covid potvrde otvaraju vrata svih većih događaja

– Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi. Novost je da će sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim što će provoditi testiranja, moći izdavati i digitalne covid potvrde. Moći će ih izdavati HZZO i sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani. Kada dođete na testiranje, u roku od tih 15 minuta, koliko se čeka, možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane. Svatko može doći u posjed digitalne covid-potvrde – poručio je ministar Božinović.

No pitanje je što je s događajima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija? Ministar kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite te da je lokalnim vlastima u interesu da si ne dozvole da bilo koja od takvih manifestacija postane žarište koronavirusa.

K.B.