Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”

Riba paun (Pterois miles) će se od sad navoditi među ribama Jadrana. Talijani su službeno objavili nekoliko susreta sa ovom ribom na jugu Jadrana  talijanske i albanske strane. Očekivali smo da će doći, znali smo već dugo da je u Jonskom moru i da je na redu Jadran. Sljedeće što očekujemo je da ćemo je viđati i kod nas, možda već ove godine. Budite spremni i pripazite na njene velike i otrovne bodlje, upozorava Podvodni.hr.

Što znači ulazak ove ribe u Jadranski bazen, za Morski HR je ispričao autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

–  Svaki unos stranih vrsta dovodi do određenih promjena u ekosustavu. Jako teško je procijeniti njezin utjecaj na terenu i do sada se sve bazira na procjenama rizika po određenim biološkim karakteristikama poput; velika plodnost i rast, malo poznatih grabežljivaca, mogućnost prilagodbe, buduće zagrijavanje mora itd.  Nema dvojbe da se radi o vrlo invazivnoj vrsti, međutim za sada ne vidim kako će te promjene biti uočljive običnom čovjeku. No kako se njezina invazija nastavi možda neke stvari postanu konkretnije od procjena rizika i anegdota (osobnih mišljenja) lokalaca iz Istočnog Sredozemlja. Također ne mogu procijenit koliko joj Jadransko more odgovara kao stanište, do sada se širila u toplijim dijelovima Sredozemlja, možda će biti samo sezonalna vrsta dok more još ne zagrije. Ipak se radi o tropskoj ribi.

Hoće li biti posljedica za druge riblje vrste (sjetimo se problema sa strijelkom)?

– U tome se moje mišljenje razlikuje od drugih (ribolovaca, pa i stručnjaka), ja ne vidim strijelku kao vrlo problematičnu vrstu u onoj mjeri u kojoj vidim da ju se predstavlja. Pri tome ne mislim na posebne slučajeve kada recimo uđe u uzgojni kavez ili skine lovinu s udice nekom ribaru, već kao vrstu koja je pronašla ekološku nišu u kojoj može živjeti u ravnoteži s ostalim vrstama a da pri tome od nje imamo koristi, za sada isključivo u sportskom ribolovu. Dakle ja smatram da se ne radi o štetočini u toj mjeri u kojoj je drugi predstavljaju, za sada to isto mislim i za ribu paun. Po meni su puno ozbiljnije prijetnje invazivnih vrsta algi i drugih sitnih životinja.

Koliko je ova riba otrovna i kakve su posljedice? Treba li ribarima/roniocima uputiti neko posebno upozorenje?

–  Otrov se nalazi u gotovo svim leđnim perajama i ubod je vrlo bolan, kao i kod naših vrsta u rijetkim situacijama može izazvati ozbiljnije posljedice. Tretira se isto kao kod uboda pauka, ubodno mjesto se mora staviti u vodu s što većom temperaturom, pazeći pritom da nije toliko vruće da se opečemo. Također je bitno obratiti se liječniku. Svi moraju biti svjesni posljedica. Ponekad u ribolovnim grupama vidimo kako ljudi ulove ribu pa pitaju koja je ovo vrsta. Ovaj put će morati znati koja je vrsta prije nego pitaju – upozorava Ugarković.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: INVAZIVNE VRSTE Strah od lavova