NOVA NADA ZA PULSKI ŠKVER U najavi gradnja novih brodova, Uljanik jutros obišao i Ćorić

PULA – Nakon brojnih turbulencija, prosvjeda, stečaja i suza njegovih radnika, Uljanik brodogradnja 1856 plovi dalje. polagano, ali plovi. Pulski škver jutros je posjetio i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Iz brodogradilišta tvrde da su nakon stvaranja nove uprave uspješno ispunili sve zacrtane planove.

– Danas smo dobili podršku za završetak brodova koji su trenutno u gradnji, stočara 526 i još jednog broda u sekcijama pod brojem 531. Ako uspijemo naći kupca i prodati te novogradnje po pozitivnoj cijeni, odnosno tržišnoj cijeni po modelu kako to radi 3. maj, država će nas i dalje pratiti jamstvom kao što to čini sa riječkim škverom – istaknuo je direktor Uljanik brodogradnje 1856 Samir Hadžić.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić posjetio je jutros Uljanik gdje je razgovarao o budućnosti pulskog škvera.

– Uljanik se polako diže, ugovoren je malen brod, no iskorak je u smjeru brodogradnje. Razgovarali smo o perspektivi i nekim novim narudžbama. Država pomaže, dali smo jamstvo za kredit za izgradnju ribarice preko 5 milijuna eura. Država će tu biti i dalje no prije svega kroz poticanje zdrave brodogradnje, koja je bazirana na tržišnim temeljima, što je vrlo važno i što u prošlosti nije bio slučaj. Angažirano je oko 200 radnika, što veseli. To je neka baza s kojom se kreće dalje, kada dođe vrijeme za veće brodove broj će rasti. Moramo paziti da se ne dovedemo u situaciju da djelatnost izađe iz tržišnih okvira i krene u dubioze kakvima smo svjedočili – izjavio je Ćorić.

Foto: Youtube / Screenshot / Ilustracija

Osim gradnje spomenutih brodova, Uljanik obavlja i druge poslove iz svoje domene – poput brodocjevarija i savijanja limova za vanjske naručitelje, te redovna održavanja i remont triju naftnih platformi.

Narastao je i broj zaposlenih, piše Glas Istre. Od prosinca prošle godine do danas u Uljanik brodogradnji 1856 zaposleno je oko 160 novih ljudi, od čega u posljednja dva-tri mjeseca njih 50-ak.

K.B.