NOVA INSTALACIJA U ŠIBENIKU Prije 123 godine ovdje su snimljeni najstariji filmski kadrovi Europe

ŠIBENIK – Ispred skalina katedrale sv. Jakova na šibenskoj rivi, u 10 sati bit će postavljena instalacija – replika prve filmske kamere koja je na datum 28./29. travnja prije 123 godine snimila najstarije filmske kadrove iz ovog dijela Europe.

Lokacija instalacije nije izabrana slučajno, naime, na osnovu pregledanih filmskih zapisa, zabilježeni kadrovi snimljeni su točno s navedene lokacije na šibenskoj rivi.

– Priča koja stoji iza same inicijative postavljanja instalacije je jako zanimljiva i htjeli bi vam je pobliže objasniti. Naime, do 2005. godine u hrvatskoj kinematografiji je zabilježeno da je najstariji filmski zapis sa prostora Republike Hrvatske, a i ovog dijela istočne Europe, snimka pod nazivom „Šibenska luka“ iz 1904. godine, djelo engleskog snimatelja Franka Mottershowa. Tako je bilo zapisano u povijesnim knjigama, Hrvatskom audio vizualnom centru (HAVC) i Hrvatskoj kinoteci sve do 2005. godine kada profesor sa Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, prof. Enes Midžić sasvim slučajno pronalazi na internetu čudan naslov „Salut dans les vergues de Alexandre Promio, Sibenik, 28.ou 29.avril 1898.“. Profesor Midžić potom odlazi u Pariz i u društvu Lumiere pronalazi sedam kratkih filmova – kazuje njen autor, Zoran Lučić Luca. koji je prije tjdan dana veliki globus, svoju drugu instalaciju, postavio na dno mora ispred Martinske.

Filmovi „Pozdrav s jarbola“, „“, „Priprema za boj“, „Regata (prolazak), „Regata (povratak)“ snimljeni su u luci Šibenik jer se na njima vidi prepoznatljiv krajobraz Martinske i Šibenskog zaljeva, izuzev na filmu „Priprema za boj“. Film „Priprema za boj“ snimljen je na jednom od dva broda koji se u ostalim filmovima vide u kadru, pa je pretpostavka da je i taj film snimljen u šibenskoj luci.

Pronađeni filmovi su najstariji sačuvani filmski zapisi na prostoru Hrvatske i ovog dijela istočne Europe.

Autor Zoran Lučić Luca na ovaj način želi obilježiti taj događaj, te označiti mjesto koje je važno za hrvatsku povijest i kulturu, a posebno za Šibenik.

Otvaranjem ove instalacije najavljuje se tema ovogodišnjeg projekta autora Zorana Lučića Luce i TZ grada Šibenika -manifestacije „Light is life“ , a ona je „Film kao svijetlo“. Instalaciju po autorovoj ideji izradio je ST-arc d.o.o. Split.

Rad Enesa Midžića “U potrazi za izgubljenim filmom između publike i nekoliko država”, možete pročitati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Globus na dnu mora ispred Šibenika u svijet šalje snažnu poruku