NOVA ERUPCIJA NA ISLANDU Ponovno pokraj evakuiranog ribarskog gradića

Baš kako se najavljivalo prošli tjedan, lava je ponovno izletjela na površinu! Ovo je već druga erupcija ove godine, a godina je tek krenula.

Treća je ovo erupcija od prosinca prošle godine i nastavak vatrene nevolje na ovom otoku koja je već raselila na tisuće ljudi, oštetila domove i ispraznila grad Grindavik.

Ovoga se puta erupcija dogodila oko 6 ujutro i to na planinskom prijevoju poluotoka Reykjanes, a moguće ju je bilo vidjeti i iz glavnog grada Reykjavika, piše New York Times. Dobra je vijest što opasnosti po stanovništvo, koje ondje nije malobrojno, ipak nije bilo!

U blizini mjesta nove erupcije nalaze se i popularni geotermalni izvori pod nazivom "Blue Lagoon", no prema tvrdnjama islandske civilne zaštite cijelo je to područje, inače popularno turističko odredište, također evakuirano.

Snimke koje obilaze društvene mreže pokazuju i preko 3 km široke rascjepe kroz koje lava šiklja u visinu poput fontane. Vulkani su na islandskom poluotoku Reykjanes "spavali" punih 800 godina, sve do 2021. godine.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Islandu prijeti nova erupcija vulkana - evo i kada!
Islandska meteorološka služba upozorila je na dramatičan porast vjerojatnost nove erupcije na poluotoku Reykjanesu. Može se dogoditi za koji tjedan, ali i za koji dan. Podsjetimo, u siječnju je strašna erupcija doslovno spalila kuće u Grindaviku i prisilila stanovništvo na preseljenje, a Islandska meteo služba potvrdila je u svojim najnovijim