Norveški Kongsberg: "Rijeka i Jadran imaju sve predispozicije da preuzmu ulogu pomorskih vrata u Europu"

RIJEKA - Predstavnici veleposlanstva i norveške kompanije stigli su na Kvarner povodom sudjelovanja na konferenciji Kvarner 2030 te Norveških dana u Rijeci, tijekom kojih će veleposlanik donirati božićnu jelku, ali i niz drugih simboličnih darova.

Hrvatska i Norveška imaju niz sličnosti povijesne, geografske i gospodarske prirode. U Hrvatskoj smo prisutni u Rijeci kroz tvrtku Navis Consult, gdje naših 160 stručnjaka izravno doprinosi razvoju regije i pozicioniranju Hrvatske na mapi pomorskih velesila, istaknuo je Arild Skoge, voditelj poslovnog razvoja norveške kompanije Kongsberg, na konferenciji Kvarner 2030, koja je u Opatiji okupila ključne predstavnike pomorskog, gospodarskog i političkog sektora.

- Naše prisustvo u 39 zemalja naučilo nas je kako za uspješan razvoj pomorskog središta postoji barem sedam ključnih elemenata koji se nadopunjuju – istraživačka djelatnost i obrazovanje, brodogradnja, dizajn brodova, sposobnost isporuke proizvoda, proizvodnja sustava i ne manje bitno – obrana. Kongsberg je izrastao u jednu od vodećih tehnoloških korporacija upravo zbog sinergije i transformacije tehnologije između civilnog, komercijalnog i vojnog sektora - poručio je Skoge, istaknuvši kako hrvatski Jadran ima sve predispozicije postati vrata u Europu, umjesto crnomorskih i luka na sjeverozapadu Europe. 

Skoge je tijekom konferencije istaknuo kako riječko-norveški Navis Consult iz svakog sata svog rada, generira i tri sata angažmana lokalnih tvrtki, te da globalna znanja i standarde primjenjuje u svakodnevnom poslovanju i suradnji s partnerima. 

- Inovacija i korištenje novih tehnologija jezgra su svakog pomorskog huba, središta, počevši od zelenih tehnologija, pa do razvoja lanca opskrbe. Kongsbergova oprema prisutna je na trećini svjetske trgovačke flote, što i našim partnerima omogućuje pristup neprekinutom opskrbnom lancu. No ne smijemo zanemariti i potrebu za obranom, gdje Kongsberg svakodnevno razvija prijenos tehnologije između civilnog i vojnog sektora, što naša rješenja čini dostupnima i primjenjivima u različitim situacijama, a Kongsberg prirodnim strateškim partnerom - zaključuje Arild Skoge.

Predstavnici Kongsberga, kao i norveški veleposlanik u Hrvatskoj Arne Sannes Bjoernestad, stigli su na Kvarner povodom Norveških dana u Rijeci koji službeno započinju u četvrtak, 30. studenog, svečanom primopredajom božićne jelke koja će krasiti riječki Korzo. Drvce koje su donirali Kongsberg i Veleposlanstvo Kraljevine Norveške tako u grad donosi dašak norveške blagdanske tradicije, a krase ga dekoracije u bojama Norveške koje simboliziraju povezanost, zajedništvo i odličnu suradnju koje ove dvije države njeguju već desetljećima. 

- S cijelom Hrvatskom, a posebice Rijekom vežu nas duboko ukorijenjeni odnosi, stoga ovom simboličnom gestom želimo izraziti zahvalnost Rijeci i njezinim stanovnicima za dugotrajno prijateljstvo i gostoprimstvo. Veselim se budućim suradnjama i vjerujem kako su Norveška i njezine kompanije prirodan partner u daljnjem razvoju Rijeke i Kvarnera - ističe veleposlanik Arne Sannes Bjoernestad.

Uz jelku, atmosferu će u četvrtak dodatno obogatiti dječji zbor Kap izvodeći prigodne norveške i hrvatske pjesme, ali i već tradicionalna humanitarna prodaja kuglica dobrih želja, čija se sredstva ove godine doniraju za program Moje mjesto pod suncem. 

Tijekom prosinca, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške predstavit će u Rijeci i svoju kulturu i gastronomiju u suradnji s Gradom Rijekom te riječkim kulturnim i obrazovnim ustanovama te udrugama u sklopu Norveških dana. Posjetitelji će tako imati priliku upoznati se s norveškim običajima, ali i isprobati njihovo tradicionalno piće akevitt te lutefisk, bakalara pripremljenog na tradicionalan norveški način koji je neizostavan dio blagdanskog stola. Najmlađe posjetitelje na adventu u Dječjoj kući očekuju razne radionice, kvizovi i filmovi u sklopu kojih će moći slušati norveške priče, izrađivati ukrase od prirodnih materijala i uživati u popularnim norveškim dječjim filmovima.

Osim božićne jelke i predstavljanja blagdanske tradicije, Norveško veleposlanstvo i Kongsberg odabranim riječkim srednjim školama doniraju djela Henrika Ibsena, jednog od najprepoznatljivijih norveških književnih autora, a poseban paket knjiga, kako Ibsenovih tako i mnogih drugih suvremenih norveških autora, poklanjaju i Gradskoj knjižnici Rijeka. 

D.G.