Norveška policija upala na luksuznu jahtu Putinovog prijatelja i bivšeg časnika KGB-a

Norveška policija, Obalna straža i Carinska služba u srijedu su se ukrcali na veliku luksuznu jahtu “Ragnar”, koja je bila privezana u Narviku. Bivši šef norveške tajne službe Ola Kaldager nije iznenađen.

Prema pisanju portala Fremover , brod koji je u vlasništvu bivšeg časnika KGB-a i prijatelja Vladimira Putina, Vladimira Strhalkovskog, pratile su tamošnje službe sigurnosti.

Voditeljica operacija u policijskoj četvrti Nordland, Mari Lillestø, kaže da se radilo o kontroli plovila i da je sve proteklo bez drame.

– Imali smo provjeru suradnje stranog plovila u luci Narvik, a tamo je, između ostalog, izvršena i schengenska provjera stranih državljana koji su došli u Norvešku – kazala je.

O pozadini upada na brod, odgovara:

– Često imamo kontrole plovila na kojima nisu državljani Schengena. Na isti način kao i škotska nogometna reprezentacija koja je također stigla u Norvešku – kaže Lillestø, a pritom misli na nogometni klub Celtic i njihove navijače, koji je u četvrtak igrao protiv domaćeg Bodøa/Glimta.

Velika NATO vježba u Norveškoj

Posjet Narviku odvija se u isto vrijeme kada počinje velika zimska vježba Cold Response, u kojoj sudjeluje 35.000 vojnika iz 28 zemalja.

– Teško da je to slučajno – kaže bivši šef norveške obavještajne službe Ola Kaldager.

– Nije posebno iznenađujuće. To je nešto što Rusi rade godinama kada su bile velike, savezničke vježbe u sjevernoj Norveškoj.

To što je dobar prijatelj predsjednika Vladimira Putina, smatra posebno zanimljivim.

– Tada često dolaze, ranije s ribarskim čamcima i naprednijim plovilima. Posebno je zanimljivo što je ovo Putinov dobar prijatelj koji dolazi ovdje, a koji je bio bivši časnik KGB-a.

Na pitanje, kakve informacije traže, odgovara:

– Tehničke informacije, presretanje radio komunikacija, eventualno ako imaju tu sreću da imaju kontakte na kopnu koji im mogu dati više informacija, onda će ih vjerojatno i dobiti – odgovara ovaj norveški obavještajac.

D.G.