Norveška Kraljevska počasna garda u posjetu Splitu

SPLIT – Norveška kraljeva garda nastupila je u Splitu u sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške te Nacionalnog dana Kraljevine Norveške, stotinu i trideset pripadnika norveške Kraljevske počasne garde (His Majesty the King’s Guard) boravili su u Splitu u petak 3. lipnja 2022., izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Foto: D. Mišić

Svoje iznimne vještine i sposobnosti ova eminentna formacija prezentirala je građanima Splita i njihovim gostima kratkim programom kojeg je u poslijepodnevnim satima izvela na splitskoj Rivi. Dojmljiv nastup kroz pokaznu vježbu, hodni program te glazbeno-scensku izvedbu privukao je veliki broj znatiželjnih promatrača koji su srdačnim pljeskom pozdravili sjajne izvođače.

Foto: D. Mišić

U cilju jačanja bilateralne suradnje, suradnje unutar NATO-a te promicanja diplomatskih odnosa turneja norveške Kraljevske počasne garde obuhvatila je posjete Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Započela je 30. svibnja u Skopju, a nakon nastupa u Tirani, Podgorici i Splitu, turneja završava u Zagrebu zajedničkim nastupom sa Orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnicima Počasno-zaštitne bojne u subotu, 4. lipnja, na Trgu bana Josipa Jelačića i u parku Maksimir.

I.B.