Najmanje 25 vozila ignoriralo zabrane i zaglavilo - HAC: "Vozači misle da im zimske gume ne trebaju!"

Prometni kolaps na autocestama nastao je zbog ogromne količine snijega i olujnog vjetra. Zato su otvoreni prihvatni centri za vozače u Gospiću, Obrovcu, Gračacu i Kninu. Dalmacija je zbog vremenskih uvjeta odsječena od Hrvatske, a HGSS-ovi spasioci na terenu pomažu izvući one koji su zaglavili u snijegu.

Najmanje 25 vozila je ignoriralo zabranu i ušlo na zatvorenu dionicu A1 kod tunela Sveti Rok, doznaje Index. Zato su zapeli u snijegu te ih ekipe Hrvatskih autocesta (HAC) pokušavaju izvući.

Stiže sve više pritužbi čitatelja na stanje na autocesti te tvrde da je HAC-ova zimska služba nepripremljena. HAC je odgovorio na te tvrdnje vozača.

HGSS CIJELU NOĆ IZVLAČILI PUTNIKE Iz Karlobaga odveli pacijenta na dijalizu
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja cijeli dan i noć pokušavali su doći do svih putnika koji su zameteni u snijegu. Na cesti he ostalo dosta automobila, a mnogi od njih na put su krenuli s ljetnim gumama. Angažirane su stanice Zadar, Šibenik, Split i Gospić. HGSS, stanica Gospić

"Nije istina da nismo spremni za zimske uvjete"

Iz HAC-a ističu da su na cesti sada izvanredni uvjeti i da je nemoguće brzo očistiti autocestu kada snijeg cijelo vrijeme pada.

- Kritiziraju nas da nismo spremni za zimske uvjete, što nije istina. Ljudi to ne razumiju. Snimke s autoputa to najbolje dočaravaju. Primjerice, prođe ralica i očisti, ali je za 10-ak minuta cesta potpuno bijela od snijega. U takvim uvjetima, kada snijeg neprestano i obilno pada, morala bi ići ralica za ralicom, i to među automobile, kako bi se snijeg očistio.

Postoji i druga situacija - ralica prođe i očisti, ali zatim puhne vjetar. Snimke kamera kod Svetog Roka to najbolje pokazuju. Tamo vjetar nanese snijega do jednog metra - rekli su Indexu iz HAC-a.

"Vozači misle da im zimske gume nisu potrebne"

Iz HAC-a kažu da su dijelovi autoceste zatvoreni zbog prevelikih padalina te da je tamo zabranjeno voziti jer djelatnici HAC-a zbog vremenskih uvjeta ne mogu ni čistiti cestu.

- D1 je zatvorena, ne možemo čistiti cestu kada puše jaka bura. Preusmjeravamo snage tamo gdje je potrebno - navode iz HAC-a te dodaju da se uvijek trude dati sve od sebe da ceste budu očišćene od snijega.

- Neki od parametara koji određuju brzinu čišćenja snijega su temperatura i stanje snijega - je li on suh, više mokar itd. Naša služba za čišćenje je uvijek spremna. Tri puta dnevno gledamo vremensku prognozu i prema njoj se ravnamo i kapacitiramo. Mi krećemo na vrijeme, ali uvjeti su različiti.

Nemoguće je očistiti cestu tako da ona bude kao da nisu zimski uvjeti. Nažalost, neki vozači misle: 'Hrvatska je mediteranska zemlja, ne trebaju nam zimske gume.' Zimska oprema je potrebna i bez nje se ne smije kretati na put tijekom zime - rekli su iz HAC-a za Index.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DALMACIJA ODSJEČENA - HAK objavio novo izvješće
Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno NEMA slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko od…