NJIMA JE JUGO SVE Jedriličari iz Podstrane slave 20 godina rada

Ove subote jubilarna je 20. godišnjica Jedriličarskog kluba Podstrana koji broji oko 70 članova.

Klub je s radom krenuo 2004. godine kada je brojio svega desetak članova, no s vremenom je rastao i širio se - po pitanju opreme i članstva. U klub su učlanjena i mnogobrojna djeca, a ono što klub svake godine organizira je i ljetna škola jedrenja na dasci za djecu. Interes za ljetnu školu je poprilično velik što je i jamstvo daljnjeg uspješnog rada!

- Preko ljeta radimo početničku školu jedrenja za djecu. Svake godine ostane neki broj neupisane djece zbog velikog interesa za školu. Dvojica trenera rade u klubu i jednostavno ne mogu sve stići. Više se ide na kvalitet nego na kvantitet. Prevelik je interes tako da smo u tom dijelu što se tiče članstva za školu, ograničeni - rekao je predsjednik kluba Frane Marić-Banje.

Foto: Screenshot/Facebook(JK Podsstrana)

Jedini uvjet za djecu, polaznike ljetne škole jedrenja je da znaju plivati. Donja dobna granica je sedam godina, a u klubu ima i jedan član 1955. godište koji i dalje s punim elanom jedri, navodi Dalmacija danas.

Za odrasle se također organizira škola jedrenja, ali u zimskim mjesecima.

Natjecateljski uspjeh

Jedriličarski klub Podstrana može se pohvaliti i uspjesima svojih članova na natjecanjima.

- Što se tiče natjecateljskog dijela bavimo se samo wind surfingom, jedrenjem na dasci. Ove godine na Prvenstvu Hrvatske naš član, Ante Berlengi bio je treći u jedrenju na dasci. Imamo i jednoga člana kluba koji je član posade za klasu Megles 24. On je prvak države u jedrenju sa svojim timom. Ove godine ćemo ga nagradit kao prvaka države - dodaje Frane Marić-Banje.

Fokus svake godine kako kaže je ljetna škola za djecu, a klub organizira i dvije regate, jednu početkom ljeta, a drugu početkom jeseni.

Foto: Screenshot/Facebook(JK Podstrana)

- Organiziramo regatu za klasu Optimist za svetog Antu. Već dugi niz godina organiziramo tu regatu na dan općine Podstrana, a to je 13. lipnja. Dođe preko 40 brodova na regatu. Taj dan imamo program i na kopnu i na moru. Organizirana je također i zabavu na moru u veslanju na dasci, na takozvanim supovima", kazao je predsjednik kluba te dodao. U listopadu organiziramo veliku regatu za krstaše, to su veliki brodovi od 13 i 14 metara. To organiziramo već šestu godinu za redom u Splitu u suradnji za prijateljima iz Zagreba. Regata se zove 'Star up Europe'. Skupi se 15-ak tih velikih brodova. Ovisimo o prognozi i vjetru pa nikad ne znamo točan datum. Kada je bura pomičemo se u Kaštelanski zaljev, kada je maestral odemo prema Omišu. Nama je jugo sve, najbolji vjetar - zaključuje predsjednik kluba.

Jedini problem kluba ostaju financije. Primjer je jedrenje na dasci. Naime jedrenje na dasci je još uvijek preskup i kompliciran sport. Oprema je skupa. Ima interesa, ali za natjecateljski dio oni moraju puno izdvojit.

J.T.