Nizozemski teretnjak uhvaćen u tegalj, a brod iz pulskog Tehnomonta “sam sebe” spasio

Nizozemski brod Eemslift Hendrik rano jutros je uhvaćen u tegalj. Dva broda koje prevozi iz šibenskog brodogradilišta Iskra su spašena, a treći kojeg je proizveo pulski škver Tehnomont ispao je u more u utorak i čini se da je tako “sam sebe” spasio.

– Poslali su dva remorkera do havariranog teretnjaka. Valovi nisu više 10-15, već sad oko 6 metara, pa će akcija spašavanja biti moguća. Na brod trebaju spustiti helikopterima četiri člana spasilačke posade koja će uz pomoć 2 remorkera nizozemski teretnjak otegliti do prve norveške luke. Jutros smo se čuli s našim parnerima i oni su nam tako pojasnili – potvrdio je upravo za Morski HR Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta u Šibeniku.

Foto: Youtube / Screenshot

Dva broda iz šibenskog brodogradilišta na palubi teretnjaka su spašena, a iako je jučer skliznuo s palube, brod proizveden u Tehnomontu Aqs Tor je također uskoro u teglju i čini se da je “sam sebe” spasio od oštećenja, odnosno kvalitetno je izgrađen, pluta i čini se prema prvim snimkama zasad – neoštećen.

– Radi se o servisnom brodu za ribogojilišta – potvrdio je za Morski HR Niko Skala voditelj gradnje i tehnički direktor Tehnomonta koji zbog posebnog zahtjeva kupca da se ne daju dodatne informacije o ovom događaju, iste želi ispoštovati, pa je samo potvrdio sretan završetak cijele ove priče.

Foto: Stadt Sløvåg

Do broda “AQS Tor” stigao tegljač “Stadt Sløvåg” koji se morao suočavati i s valovima između 5 i 6 metara, priopćila je tvrtka za spašavanje Stadt sjøtransport.

Zbog ljuljanja broda i užadi koja visi s palube, kapetan tegljača je zasad odlučio pričekati pokušaje povezivanja, za plovilo čiju vrijednost procjenjuju na 6,6 milijuna eura.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

HAVARIJA NIZOZEMSKOG TERETNJAKA Ispao brod izgrađen u Puli, dva iz šibenskog brodogradilišta još se drže
NIZOZEMSKI BROD KOJEM PRIJETI POTONUĆE Imamo fotografije ukrcaja plovila iz šibenskog brodogradilišta
DOZNAJEMO Brod kojem prijeti potonuće, prevozi brodove iz hrvatskih brodogradilišta!