Nizozemci razvili sustav za hvatanje i skladištenje CO2 u pomorskoj industriji

Klimatske promjene natjerale su nas na hitnu akciju. Gotovo svi veliki svjetski pomorski igrači okreću se tzv. zelenim tehnologijama, o čemu smo pisali u više navrata. Revolucionarna ideja stiže nam iz Nizozemske, gdje je tamošnja kompanija za pomorsku tehnologiju Value Maritime prva u svijetu razvila sustav za hvatanje i skladištenje CO2 – na samom plovilu.

O čemu je točno riječ? U pitanju je modul koji “hvata” CO2 iz ispušnog sustava broda, potom ga skladišti u posebnu bateriju i potom tu istu bateriju plasira primjerice staklenicima u kojima se uzgajaju biljke – koje koriste CO2 kao hranu. Kada se baterija isprazni, istu je moguće ponovno nadopunjavati, i to opet na istom brodu, piše portal Offshore energy.

Foto: Sustav skladištenja CO2/Value Maritime

Tvrtka Value Maritime postala je prva u svijetu koja je uspjela razviti sustav hvatanja i skladištenja CO2 na samom brodu dok je on u funkciji. Prvi modul za hvatanje CO2 te baterija koja skladišti ovaj staklenički plin bit će instalirani na brodu Nordica, tvrtke Visser Shipping, u listopadu ove godine čime će Nordica postati prvi brod na svijetu koji će dok plovi hvatati i skladištiti CO2. Brodom će upravljati kompanija iz Singapura.

Ova tehnologija koristi se za uzgoj usjeva u staklenicima u blizini Rotterdama pa će tvrtka Value Maritime početi s utovarom i istovarom CO2 baterija na Rotterdamskom terminalu za kratke plovidbe. Kompanija očekuje da će se uskoro proširiti i na dodatne lokacije, poput Hamburga te u bilo kojoj drugoj luci koja poželi instalirati ovu tehnologiju korištenja CO2.

Što se tiče brodova, iz nizozemske kompanije uvjeravaju kako ovakav sustav korištenja CO2 u brodskim sustavima može u potpunosti reducirati emisiju stakleničkih plinova koje proizvode brodski sustavi pogonjeni klasičnim gorivima.

– Instaliranje ovakvih modula ne koristi samo našim klijentima, već osigurava cjelokupnoj pomorskoj industriji da jednostavno i u kratkom vremenu ostvari “ekološke ciljeve”, odnsno drastično smanjenje emisije stakleničkih plinova do 2050. godine – poručio je suosnivač tvrtke Value Martime Christiaan Nijst.

Inače, modul za hvatanje i skladištenje CO2 bit će integriran u Value Maritimeov sustav Filtree – riječ je o malom, montažnom sustavu za čišćenje plina “plug and play”. Kako on izgleda možete pogledati u VIDEU.

K.B.