Niz pijavica snimljen u splitskom akvatoriju – Stigla najavljena promjena vremena

SPLIT – Stigla je najavljena promjena vremena koja je na dio hrvatske obale ponovno donijela obilnu kišu, grmljavinu i jak vjetar. U splitskom akvatoriju snimljeno je i nekoliko pijavica, a najviše ih se formiralo u blizini otoka Šolte.

Početak tjedna donio je središnjoj i južnoj Dalmaciji oblačno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu, a u nekim dijelovima splitskog akvatorija i pijavice.

Foto: Dalmacijadanas/Marin Brković

Do 10 sati najviše kiše palo je na šibenskom području, ponegdje i do 20 litara po kvadratnom metru. Nešto prije 10 sati velika pijavica razvila se pred južnim obalama Šolte, a barem 10 minuta bila je vidljiva iz Splita.

Portal Dalmacija danas javlja kako se nakon prve pijavice, razvilo njih još nekoliko, što se može vidjeti i iz fotografije koju je portalu dostavio stanovnik Šolte.

Državni hidrometeorološki zavod je izdao i upozorenje za pomorce:

Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga oko 35 čvorova, oslabit će u noći. Tijekom dana se na sjevernom Jadranu, u noći i na srednjem, očekuju mjestimični udari bure u jačanju na 35-45, u Velebitskom kanalu do 65 čvorova. Ponegdje nevere.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za zapadnu balu Istre, Kvarner i Velebitski kanal gdje se očekuju udari vjetra do 110 km/h. Sutra je za područje Kvarnera i Velebitskog kanala izdano crveno upozorenje zbog olujne bure koja bi mogla imati udare i do 140 km/h.

K.B.