NITKO NIŠTA NE PODUZIMA Hrvatski kapetan duge plovidbe već je sedam mjeseci zatočen u turskom zatvoru!

Kapetan cijelu situaciju teško podnosi, iako se ne da. Ima hranu, ono osnovno, ali s njim su u zatvoru kriminalci svake vrste.

Ovaj tekst koji će možda skrenuti pozornost javnosti na užas s kojim se ovaj hrvatski kapetan suočio, napisala je kolegica Lorena Zvonimira Kolak s Dalmacije danas.

Ne tako davne 2008. hrvatsku je javnost šokirao slučaj dubrovačkog kapetana Krista Laptala. Kapetan Laptalo je 13. srpnja 2007. uhićen u luci Pirej nakon što je na njegovom brodu "Coral Sea" pronađeno više desetaka kilograma kokaina, nakon čega je nevin proveo 16 mjeseci u grčkom zatvoru. Razlog? Sumnja na šverc narkoticima koja se na kraju pokazala neutemeljenom.

Točno 16 godina nakon, kapetan duge plovidbe iz Splita Marko Bekavac nalazi se u sličnoj situaciji: već je sedam mjeseci zatvoren u turskom zatvoru u Ankari, a mjesecima nikakvog pomaka jednostavno nema.

Svakim novim danom, njegova obitelj u Splitu proživljava agoniju pitajući se hoće li i kada ugledati Marka. Pomorac je od 1989., a kapetan duge plovidbe posljednjih 20 godina. Tijekom dosadašnjeg rada koji je u pomorstvu izrazito odgovoran, nikada nije imao problema s vlastima naše ili bilo koje druge države.

Sukladno navedenom, a prema riječima njegove odvjetnice, postoji ozbiljna sumnja da je kapetan Bekavac žrtva međunarodne krijumčarske organizacije i određenih propusta u policijskoj istrazi, te da je slijedom toga nevin i neosnovano uhićen i zatvoren.

Što je "skrivio"?

Tijekom posljednje plovidbe kapetan Bekavac je zapovijedao brodom "Phoenician 1" koji se nalazi u vlasništvu turske kompanije i koji plovi pod panamskom zastavom. Kapetan je trebao preuzeti teret na navedeni brod u luci Barranquilla u Columbiji i prevesti ga natrag u Tursku. Radilo se o teretu koji se krcao u vrećama (gnojivo).

Kao i inače, prema riječima odvjetnice, kapetan Bekavac je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da se posao obavi po propisanoj sigurnosnoj proceduri, pa je u tom smislu poduzeo sve sigurnosne mjere sukladno sigurnosnom planu broda koji je bio prilog ostaloj brodskoj dokumentaciji koja je bila predočena lokalnim vlastima. Prema tom planu, pristup je brodu i teretu bio onemogućen svim neovlaštenim osobama.

Osim toga, iako se prvi put u svojoj karijeri našao u toj luci i općenito u tim vodama oko Kolumbije i Kariba, a znajući da se radi o luci koja je poznata po krijumčarenju drogom, zatražio je od Brodara (kompanija ISKENDERUN) dodatne mjere osiguranja tj. postavljanje kamera i angažiranje privatne zaštitarske agencije, ali je vlasnik to odbio tako da se ostalo kod postojećih mjera koje uključuju 24 satno dežurstvo za što su bili zaduženi prvi i drugi časnici palube.

Ukrcavanje tereta na brod trajalo je od 25. kolovoza 2023. do 6. rujna 2023. Međutim, 5. rujna 2023. u 12 sati i 49 minuta na brod je stigao tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika. Zaustavili su ukrcaj tereta i izvršili pretragu broda. Brod su napustili isti dan u 17 sati i 46 minuta, a da kapetanu Bekavcu nisu ništa rekli.

Tim za borbu protiv krijumčarenja narkotika na brod je ponovno došao sljedeći dan, 6. rujna 2023. u 13 sati i 20 minuta sa psom dresiranim za otkrivanje prisustva narkotika i taj je dan pronađeno 14 vreća u AfterPeak tanku sa sumnjom da bi se moglo raditi o drogi. Vreće su ukupno težile između 20 i 30 kilograma.

Već spomenuti tim je iskrcao navedene vreće, ali bez provjere što se u njima nalazi, tako da kapetanu Bekavcu nije predočeno što je nađeno, niti je o pronalasku potpisan ikakav dokument.

Foto: Dalmacija danas/Ilustracija

Situacija postaje još neshvatljivija?

Intervencijom turskog veleposlanstva brod je pušten i nastavlja s plovidbom prema Turskoj bez daljnjih intervencija ili akcija od strane kolumbijskih vlasti prema posadi.

Nakon što je brod uplovio u tursku luku Eregli, kapetan Bekavac je osobno obavijestio policiju o incidentu u Kolumbiji, nakon čega je turska policija pretražila brod i duboko u skladišnom dijelu su pronašli određeni broj vreća koje su navodno sadržavale drogu.

Kapetanu ponovo ništa nije predočeno, niti je pred njim provjereno što se u tim vrećama nalazilo. Uz to, oduzet mu je njegov osobni USB stick koji mu do današnjega dana nije vraćen. Od 20 članova posade, 10 članova je odmah pušteno, a 10 je zadržano. Među zadržanim i uhićenim članovima je i kapetan Marko Bekavac koji se od listopada 2023. nalazi u zatvoru u turskom glavnom gradu Ankari.

Kapetan je imao samo dvije posjete osobe iz Konzulata Republike Hrvatske. Također, do danas se nije održalo niti jedno ročište pred sudom. I dok se u Hrvatskoj javnost i politička "krema" rastapa od izbornih tema, ovaj 60-godišnjak čami u ćeliji u stranoj zemlji i djeluje baš kao da nikoga za njega ni malo nije briga.

J.T.