NIŠTA OD EKOLOGIJE Zbog problema u lancu opskrbe odgađaju zabranu korištenja dizelskih kamiona u luci

Nakon godinu dana raznih turbulencija – od požara, poplava, Covida pa do zagušenja u lancu opskrbe – lučka uprava u Vancouveru odlučila je privremeno stopirati uvođenje dugo planirane zabrane starijih dizelskih kamiona.

Lučka uprava je 2015. godine pokrenula plan – “Program za starost kamiona”, prema kojem bi zabranila pristup luci kamionima starijim od 10 godina. Cilj luke je smanjiti opasne emisije dušikovih oksida i čestica koje imaju lokalizirani utjecaj na javno zdravlje. Zabrana kamiona starijih od 10 godina u luci Vancouver smanjilo bi emisije PM čestica za više od 90%. Plan je bio da se potpuna zabrana uvede 1. veljače 2022.

Čak 80% kamiona koji djeluju unutar luke Vancouver je u skladu s novim pravilima. Međutim, oko 350 kamiona prestaro je da bi zadovoljili novi standard luke, iako su još uvijek u potpunosti u skladu s pokrajinskim i saveznim propisima. Iako je lučka uprava tražila da operateri zamijene stare kamione, kupovina novih trenutačno je im preveliki izdatak.

Zbog nedostatka čipova u posljednjih godinu i pol dana došlo je do usporavanja proizvodnje u tvornicama teških kamiona u Sjevernoj Americi, a istovremeno je porasla potražnja za kamionskim prijevozom zbog porasta potrošnje i internet trgovine. Kako je ponuda kamiona smanjena, a potražnja povećana, cijene novih i rabljenih kamiona su naglo porasle, a dostupnost je ograničena.

Udruga United Truckers Association apelirala je na luku u Vancouveru da odgodi zabranu korištenja starijih teških kamiona, navodeći troškove i poteškoće u njihovoj zamjeni. Udruga je dobila potporu kanadskog ministra prometa Omara Alghabre, koji je pisao lučkoj upravi Vancouver tražeći “kratku odgodu” na što je lučka uprava i pristala.

K.B.