Ninu odobreno članstvo u međunarodnoj organizaciji Feničanska ruta

NIN - Članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, na svojoj su 20. sjednici prihvatili zamolbu TZ grada Nina za odobrenjem članstva u međunarodnoj organizaciji Feničanska ruta.

Ona, naime predstavlja mrežu nautičkih ruta koje su drevne mediteranske civilizacije koristile kao glavne trgovinske i kulturne linije.

Feničanska ruta je 1994. godine nominirana za ulazak u okvir programa kulturnih ruta Vijeća Europe u koji je i primljena 2003. godine.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula je 2016. osnovnu radnu skupinu o "Ruti Feničana" po uzoru na „Put svile“.

Ruta Feničana odnosi se na povezanost glavnih nautičkih ruta koje su Feničani od dvanaestog stoljeća prije Krista koristili kao važne putove za trgovačku i kulturnu komunikaciju na Mediteranu. Kroz ove su rute Feničani, poznati mornari i trgovci, postali moćnom civilizacijom, iako još uvijek malo poznatom, koji su se ojačali kroz širenje prema Zapadu, radeći na intenzivnoj razmjeni svojih proizvoda, ljudi i ideja i doprinoseći stvaranju mediteranske kulturne zajednice. I druge velike mediteranske civilizacije koristile su njihove puteve u istu svrhu: Grci, Rimljani, Etruščani, Iberijci i mnogi drugi te su ovi putevi postali sastavni i važan dio mediteranske kulture.

D.G.