Nikad ih ne smijemo zaboraviti - stigao je dokumentarni film o Odredu naoružanih brodova Dubrovnik!

DUBROVNIK - projekcija dokumentarnog filma koji podsjeća na slavno doba obrane Dubrovnika i njegove branitelje održati će se 03.12. u 19 sati u kinu Sloboda!

Projekcija se održava povodom Dana branitelja Dubrovnika i slavi one koji nisu dvojili, već su na raspolaganje svojoj zemlji i gradu stvavili svoj život. I pritom uspjeli izboriti slobodu!

Ovaj se 52 minute dogačak dokumentarni film konkretno bavi legendarnim dubrovačkim Odredom naoružanih brodova ili ONB-om. Za one koji nisu upoznati, ovaj je odred bio jedan od najvažnijih sudionika uspješne obrane juga Hrvatske i Dubrovnika, a u borbenom sastavu je bilo ukupno 20tak relativno dobro opremljenih brodica, glisera i gumenjaka različitih veličina. Radilo se
uglavnom o komercijalnim i privatnim brodicama koje su prerađene u borbene. Odred je formiran dva mjeseca prije Hrvatske ratne mornarice i djelovao je u danima ponosa i slave od rujna 1991. do ožujka 1992. godine.

Kroz postrojbu je prošlo ukupno 117 branitelja, odnosno pomorskih dragovoljaca, a prvi naoružani gliser nazvan je "Sveti Vlaho". Sudjelujući u tim ratnim aktivnostima brodovi ONB Dubrovnik prešli su u dubrovačkom akvatoriju preko 40.000 NM što znači da su prešli udaljenost veću od opsega ekvatora, prevozili branitelje, ranjenike i naoružanje te odigrali veliku ulogu u u oslobađanju Slanog, zauzimanja HE Plat, kao i konačnom oslobađanju Cavtata i Konavala.

Što više reći osim, ako ste u prilici posvjedočite dokumentarcu o ovom legendarnom odredu, autora Paule i Đele jr. Jusića.

J.T.