NIJE ŠALA Putin naredio stavljanje nuklearnog oružja u stanje visoke pripravnosti!

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je prebacivanje “snaga za odvraćanje” u režim posebnog borbenog dežurstva, navodeći “agresivne izjave” čelnika NATO-a protiv Rusije.

Zapovijed je dao na sastanku s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Rusije Valerijem Gerasimovim i ministrom obrane Sergejem Šojguom, prenosi Ukrinform pozivajući se na Interfax .

– Visoki dužnosnici vodećih zemalja NATO-a daju agresivne izjave protiv naše zemlje, pa naređujem ministru obrane i načelniku Glavnog stožera da prebace snage odvraćanja ruske vojske na poseban način borbenog dežurstva – rekao je Vladimir Putin.

Spomenuo je “takve neprijateljske akcije zapadnih zemalja kao nelegitimne sankcije u gospodarskoj sferi”.

– Strateške snage odvraćanja, kako se navodi na web stranici ruskog Ministarstva obrane – osnova su borbene moći Oružanih snaga Rusije, osmišljene za odvraćanje agresije protiv Rusije i njenih saveznika, kao i za poraz agresora u ratu raznim oružjem, uključujući nuklearni.

Temelj SNA, opremljen interkontinentalnim raketnim i zrakoplovnim sustavima, su strateške nuklearne snage.

Ruski predsjednik je 24. veljače objavio rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmjera. Četvrtog dana ruske trupe uništile su ključnu infrastrukturu, a projektili su pogađali i stambene objekte.

U Ukrajini je uvedeno ratno stanje i opća mobilizacija. Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata branila Kijev, Černihiv, Mariupolj i Harkov.

Prema podacima Ministarstva obrane Ukrajine, Rusija je izgubila 4300 vojnika tijekom tri dana rata.

Ukrajina je službeno podnijela tužbu protiv Ruske Federacije Međunarodnom sudu UN-a u Haagu.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i Oleksandr Lukašenko dogovorili su se 27. veljače da će se ukrajinsko izaslanstvo bez preduvjeta sastati s ruskim izaslanstvom na ukrajinsko-bjeloruskoj granici u blizini rijeke Pripjat.

D.G.