NIČE NOVI MOST KOD OMIŠA Bit će gotov u siječnju

OMIŠ - Iznad grada Omiša, poviše kanjona rijeke Cetine, u tijeku je izgradnja mosta koji je dio omiške zaobilaznice. Podsjetimo kako je riječ o projektu vrijednom 180 milijuna kuna, a do proljeća sljedeće godine bit će završena ta dionica duga 3,5 kilometra. Predviđeno spajanje mosta je u siječnju 2023.

Omiška obilaznica jedan od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a zaobilaznicu uključuju dva tunela i most preko Cetine, tunel Komorjak dug više od 600 metara, a Omiš više od 500 metara, dok će most biti u dužini od 216 metara. Što se tiče tunela Komorjak Sjever u tijeku su radovi na izradi odvodnje i rubnjaka. Izvedeno je 95% odvodnje i 60% rubnjaka.

Do 2025. godine fazno će se kompletno izgraditi cijela dionica od Omiša prema Splitu, odnosno Solinu, a sve će se financirati iz bespovratnih sredstava, najavljuju iz Vlade.

Evo što su Hrvatske ceste Dalmaciji danas kazali o dinamici radova:

Uzimajući u obzir nepristupačan okolni teren kao i položaj mosta u kanjonu za montažu mosta Cetina odabrana je tehnologija potiskivanja, čime se izbjegavaju radovi u kanjonu Cetine u području gdje se teško zaštititi od djelovanja vjetra i utjecaja atmosferilija.  Jedna od posebnosti i specifičnosti projekta između ostalog je to da se po prvi put u Hrvatskoj potiskuje most promjenjivog poprečnog presjeka.

Po dovršetku potiskivanja druge polovice mosta potrebno je napraviti (zavariti) centralni spoj na visini od 70 mnm uz upotrebu specijalnih visećih platformi i vozila koje omogućavaju izvođenje radova na tim visinama. Nakon što se završi montaža cijelog mosta i ugrade ležajevi slijedi izvođenje završnih radova na mostu kao što je izrada hidroizolacije, montaža vodovoda, odvodnje i završetak AB radova na zidovima upornjaka.

Trenutno stanje radova mosta Cetina:
Završena je montaža 1. polovice mosta koja je započela iz tunela Omiš, te je u tijeku montaža druge polovice mosta.

Radovi na donjem ustroju mosta su završeni osim zidova upornjaka U1 i U4. Završetak radova na donjem ustroju mosta planiran je nakon završetka montaže mosta Cetina.

- 24.11. bilo je 3. naguravanje mosta sa Komorjak strane

- Spajanje mosta očekuje se u siječnju.

D.G.