Ni nakon 5 godina nisu završeni radovi na uređenju obale Male Neretve

OPUZEN - Radovi na uređenju obale Male Neretve u Opuzenu i općini Slivno počeli su prije pet godina i još nisu završeni. Iako je riječ o jednom od najvećih projekata u dolini Neretve stanovnici ulica uz obalu negoduju jer, kako kažu, žive u neprihvatljivim uvjetima.

Investicija vrijedna tadašnjih 90 milijuna kuna. Obuhvaća čak tri projekta - uređenje obale i šetnice, izgradnju kanalizacije i uređenje kolničke infrastrukture. Investitor su Hrvatske vode, dok lokalna samouprava ima samo deset posto udjela. Stanovnici čak triju ulica ovaj su projekt pozdravili, no zbog kolnika strpljenja više nemaju.

- Velike su štete na automobilima, velike su štete na objektima. Zimi tu gacamo po kaljuži, ljeti se gušimo u prašini, djeca ne mogu normalno ići u školu - govori Darko Utovac iz Vlake za Regionalni dnevnik.

- Ne možemo ni izaći na ulicu s djecom, ne možemo razgrnut robu. Sve nam je puno prašine, kuća nam je katastrofa - naglašava Suzana Bjeliš iz Opuzena.

- Ljudi imaju problema s disanjem, ne možemo više ni po kiši ići - kaže Monika Čović iz Opuzena.

- Ja ne mogu voziti romobil, jer još nije napravljena cesta - nesretan je Šime iz Opuzena.

Odgovore na pitanja tražili su kažu od lokalne samouprave. Nakon mnogih obećanja o mogućem dovršetku ceste gradilište je dugo bilo bez radnika, a asfalta nigdje.

- Moramo imati razumijevanja, moramo znati da je došlo do promjene izvora financiranja tijekom izvođenja kanalizacijskog sustava, gdje su započele s financiranjem Hrvatske vode s nacionalnim sredstvima, a nakon toga se prešlo na europska sredstva - naglašava Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno.

Isprepleteni projekti jedan su od ključnih razloga kašnjenja investicije, no čini se da bi stanovnici jedne od ulica Zrinskih i Frankopana uskoro mogli doći na svoje, a do kraja cijelog projekta ipak će se pričekati do ljeta.

- Sad je ovaj tjedan i sljedeći tjedan lijepo vrijeme pa se nadamo da ćemo završiti tu Zrinsko- frankopansku ulicu i onda početi Ulicu Alojzija Stepinca i Ulicu bana Josipa Jelačića - govori Ivan Mataga, gradonačelnik Opuzena.

- Samo neka se završi, neka dođe taj asfalt, neka vidim to crno - rekao je Pavo Rešetina iz Opuzena.

Ovaj dio doline Neretve dobit će sliku obale kakvu priželjkuju i puno veći gradovi. Uz novu šetnjicu i cestu mještani se nadaju da će brzo zaboraviti na muke koje su za njih mogle trajati i kraće, piše Regionalni dnevnik.

I.G.