NEVJEROJATNO Palila vatru na otvorenom uslijed jakog vjetra pa izazvala golemi požar

DUBROVNIK – Unatoč višednevnim upozorenjima vatrogasaca i policije da se ne pali vatra na otvorenom ukoliko puše jak vjetar, a osobito ukoliko kiša nije pala tjednima, građani se ovog vrlo ozbiljnog upozorenja i dalje ne pridržavaju. Posljednji takav bizaran slučaj stiže nam iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Policija je izvijestila o slučaju izazivanja požara koji se dogodio u petak na privatnoj parceli u mjestu Prud, odakle se vatra nošena jakim vjetrom proširila i izazvala golemi požar s priličnom materijalnom štetom.

U glavnoj ulozi je 53-godišnja žena koja je, prema navodu policije, u petak u poslijepodnevnim satima, na privatnoj parceli u mjestu Prud spaljivala biljni otpad. Iako vatrogasci i policija danima apeliraju na građane da ne pale vatru na otvorenom ako nisu osigurali područje od daljnjeg širenja vatre, nesavjesna gospođa to je upozorenje, čini se, prespavala.

Foto: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji

Vatra joj u jednom trenutku izmakla kontroli te je, nošena jakim vjetrom, zahvatila oko 136 hektara močvarnog područja i tršćaka, 3 hektara borove šume na brdskom djelu između mjesta Vid i Prud kao i dva privatna plastenika te jedan stari objekt. Požar je stavljen pod nadzor tek sutradan ujutro, a u potpunosti je ugašen tek jučer.

Istragom je utvrđeno da je 53-godišnjakinja počinila kazneno djelo „Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom“, zatim kazneno djelo „Uništavanje zaštićenih djelova prirode“ i kazneno djelo „Uništavanje staništa“ te protiv nje slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Za slučajno izazivanje požara kazna do 15 tisuća kuna

S obzirom da je u posljednje vrijeme zabilježeno više slučajeva kada je prilikom spaljivanja biljnog
otpada vatra izmakli kontroli, policija još jednom poziva građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju ili drugih načina korištenja otvorenog plamena.

Osim što požari predstavljaju opasnost za ljude i njihovu imovinu i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu, oni predstavljaju i opasnost za održavanje cjelokupnog ekosustava, posebno močvarnih predjela koji su staništa mnogim vrstama biljaka i životinja. Požari degradiraju močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta, mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Foto: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji
Foto: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji
Foto: Facebook/Vatrogasci – Oni su naši heroji

Temeljem odredbi Zakona o zaštiti od požara i Županijske odluke o provođenju posebnih mjera zaštite od požara, spaljivanje korova je dozvoljeno uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara koje podrazumijevaju da se:

  • prije početka loženja vatre o tome izvijesti nadležna vatrogasna postrojba
  • oko mjesta na kojemu će se ložiti vatra očistiti trava i drugi zapaljivi materijal
  • osigura voda i druga priručna sredstva za gašenje
  • ne napušta mjesto loženja dok vatra nije u potpunosti ugašena

Iz policije apeliraju na građane da ovo upozorenje shvate krajnje ozbiljno kako bi opasnost od izbijanja
požara i njegovog širenja sveli na minimum, kako bi time dali vlastiti doprinos u efikasnom provođenju mjera zaštite od požara, a istovremeno izbjegli i vlastitu odgovornost prilikom provođenja mjera nadzora nad spaljivanjem od strane policijskih službenika.

Napominjemo da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od 2 do 15 tisuća kuna.

Policija također poziva građane da u slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje obavljaju spaljivanje na područjima na kojima je to zabranjeno ili spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima, o tome obavijeste policiju pozivom na telefonski broj 192 ili putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje.

K.B.