NEVJEROJATAN VIDEO: Pronađeni ostaci pilota iz Drugog svjetskog rata kod Visa

VIS – Ronioci su u viškom akvatoriju na dubini od 40 metara, gdje su olupine američkog zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se srušio 1944. godine pronašli kosti

Groblje zrakoplova

U podmorju oko Visa pronađeno je 30-ak zrakoplova, uglavnom bombardera iz Drugog svjetskog rata, kao i par lovaca. Među njima su južno od Visa 2009. godine otkriveni ostaci teškog bombardera B24, poznatog i kao Liberator. Riječ je o Tulsamericanu, posljednjem bombarderu modela Liberator proizvedenom u tvornici u Tulsi u SAD-u, čije su akcije američki mediji u to vrijeme sa zanimanjem pratili, a na avion su se potpisali svi radnici koji su sudjelovali u proizvodnji.

Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

Potraga za tijelima pilota

U zajedničkoj akciji hrvatske i američke vojske, trajala je potraga za tijelima američkih pilota zrakoplova koji je potonuo prije pune 73 godine, a danas je objavljena snimka. Mate Barica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru o događaju je kazao:

“Ostaci kostiju su pronađeni jučer,  ali bez daljnje analize ništa ne znamo a daljnji posao nad tim kostima radit će antropolozi koji se samo time bave”. Dodao je kako je on dio stručnog tima koji u ime Ministarstva kulture RH kao partner Amerikanaca brine o ostacima olupina američkog bombardera. Kako je rekao, razbijeni ostaci zrakoplova, krilo, motor i kabina nalaze na morskom dnu na dubini od 40 metara.

Photo: Video Screenshot / NPS Submerged Resources Center

Kako su pronađeni?

Ronioci su posmrtne ostatke poginulog američkog pilota i kopilota tražili tako što su vadili sediment ispod kabine zrakoplova te taj sediment u posebnim vrećama dizali na brod. Taj se materijal zatim prosijava, a postoje i posebni strojevi koji detektiraju kosti. Akcija potrage za posmrtnim ostacima posade američkog zrakoplova će trajati do 14. srpnja.

Pogledajte i objavljenu snimku.