NEVJEROJATAN VIDEO Iglan se zaletio u jato riba, zabio u rivu i nastradao

SPLIT – Neposredno ispred obale, Splićani su jučer imali priliku svjedočiti doista rijetko viđenom, ali ne i neobičnom događaju. Iglan je u želji da se nahrani jurnuo prema jatu riba i nesretno završio. – Jutros se iza naše ribarnice Poljud, ispred HVK Mornar – a, dogodila zaista neobična morska nezgoda. Zaigrani iglan prilikom potjere za sitnijom ribom nesretno je završio približivši se previše obali. Naime, zbog prevelike želje i brzine da dohvati ručak krivo je procjenio udaljenost, a u videu pogledajte što se dogodilo – poručili su na Facebooku iz Gastro ribarnice Brač, koji su cijeli ovaj događaj i snimili.

– Prije početka snimanja bilo je par skokova iz mora što se učinilo atraktivnim jer nikad prije nije viđeno ništa slično na ovoj lokaciji, a pogotovo ono što je uslijedilo. Zaista čudno – kazuje nam Administrator društvenih mreža Gastro ribarnice Brač.

– Ovo se događa svim većim ribama. Ima slučajeva da bi gofovi udarili u obalu kad bi lovili ili tune. Tu je mutno, pa tko zna što je mislio – kazao je autor mnogih tekstova morske tematike i urednik Facebook stranice Podvodni.hr Pero Ugarković.

– Vidio sam nekoliko ovakvih slučajeva i s mnogo većim ribama od ovog primjerka. Istina da je strašan raritet ovo vidjeti, ali dešavalo se. Krivo je procijenio – kazuje nam  morski biolog i patobiolog, ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Iglan (lat. Tetrapturus belone) je riba iz porodice Istiophoridae i ujedno jedina iz te porodice koja je do sad pronađena u Jadranu iako je za još 5 vrsta vrsta poznato da žive u Mediteranu. Ima veliku, dugačku peraju, koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod igluna (sabljarke). Odozgo je smeđe-modre boje odozgo, a s trbušne strane je bijel. Najveći ulovljeni primjerak je imao 240 cm i težio je 70 kg. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 m, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe. Cijenjena je riba za sportski ribolov, a također, cijenjena je i za prehranu.

Kako je završio ovaj primjerak? Nažalost po njega tragično, a na čijem tanjuru je završio, nismo uspjeli saznati.

Foto: Gastro ribarnice Brač

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Virski iglan – Riba koja je (u)zbunila javnost