NESTAŠICA PITKE VODE Španjolci bazene pune morem i ograničavaju konzumaciju vode!

Andaluzija i Katalonija zbog nedostatka kiše donose teške odluke! Tijekom nadolazećeg ljeta namjeravaju ograničiti potrošnju vode lokalnom stanovništvu i turistima.

Rekordne temperature tijekom ove zime koje su se penjale i do 30 Celzijevih stupnjeva donijele su svoje! Pitka voda je u ovim regijama "tražena roba" i donose se vrlo nepopularne odluke, piše EuroWeekly News.

U bajkovitoj Andaluziji, najmnogoljudnijoj španjolskoj pokrajini s 8,5 milijuna duša od kojih većina živi od poljoprivrede i turizma, razina vode je pala na 20 posto kapaciteta, a negdje se spustila ispod 10 posto. Vlada je zato za oko 7 milijuna stanovnika u Andaluziji već ograničila dnevnu dopuštenu potrošnju vode. Na tamošnjoj pješčanoj obali s plažama, poznatoj kao Costa del Sol, stanovnicima je zabranjeno prati automobile, bazene i polijevati vrtove s pitkom vodom. Smanjena potrošnja vode mogla bi dočekati turiste za četiri mjeseca u ljetovalištima  Malagi i Marbelli.

Ni u Kataloniji nije puno bolje. Kućanstva Barcelone i okolnih mjesta od prošlog mjeseca imaju na raspolaganju 200 litara vode dnevno, a uskoro bi se dopuštena količina mogla spustiti na 180 litara. Nastavi li se suša na ljeto bi dopuštena količina iznosila 160 litara.

Promjene u ponašanju zbog nedostatka vode osjetit će se u svim sferama života pa se tako ni ulice grad ne smiju prati pitkom vodom osim u slučaju požara ili nesreće,a hoteli će svoje bazena morati puniti - morem!

J.T.