NESTANAK VINOGRADA Svake ih je godine u Istri sve manje, izbrisane su stotine hektara!

Dok je maslinika i maslinova ulja sve više, to ne vrijedi za vino, svake godine sve je manje vinograda.

Sadnja autohtonih sorti vinove loze imperativ je stoga kako bi Istra i dalje nudila dovoljnu količinu domaćeg vina i ostala prepoznatljiva na tržištu, prenosi HRT.

Obiteljski vinogradi

U podizanje novog vinograda istarske malvazije, obitelj Rossi uložit će 160 tisuća eura vlastitog novca. 

-: Planirano je da se vrati kroz 5 do 10 godina, ovisno je li gledano kroz cijenu grožđa ili vina. Tako da to ovisi, ali kroz brzi period će se vratiti - rekao je vinar Marko Rossi.

No, vinograda je u Istri sve manje. Zbog promjene načina života na selu, mali obiteljski vinogradi izumiru. Tako se posljednjih desetljeća u Istri izgubilo i nekoliko stotina hektara vinograda, a brojka je pala na 2800. 

- Ono kako ja sad to gledam, da je to neki prijelazni period gdje s jedne strane su i sami vinari shvatili da moraju posaditi više vinograda jer si moraju osigurati tu količinu grožđa, a koje nije dostupno od strane velikog dijela tih malih gospodarstava - kaže Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Maslina je (ne)obrana!

S maslinicima je znatno bolja situacija. Obitelj Chiavalon kontinuirano podiže nove nasade posljednjih tridesetak godina. Nedavno su autohtonim sortama maslina zasadili nova 3 hektara. 

- Trenutno nedostaje ulja na tržištu i svi koji govore da ga ima previše ga ne znaju prodati. Maslinovo ulje jede cijeli svijet, a proizvodi se na ograničenom području Mediterana. Zbog klimatskih promjena proizvodnja je sve manja - rekao je maslinar Sandi Chiavalon.

Do ulaska u Europsku uniju Istarska je županija subvencionirala kupnju sadnog materijala. Sada su im na raspolaganju druge mjere.

- Pomažemo tako da financiramo rad udruga koje onda zajednički nastupaju na tržištu, educiraju se poljoprivrednici, privlače mladi i tako povećavamo potencijal - tvrdi je Ecio Pincan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Mnogi se poljoprivrednici u sadnji oslanjaju na poticajne mjere iz ruralnog razvoja, a sadnju bi kažu potaknula i brža dodjela zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta. 

J.T.