NEREZINAC Lošinjski lugger - Jedrenjak koji je na listi zaštićenih kulturnih dobara

MALI LOŠINJ - Jedrenjak ili njemački "lugger", a kod nas izvedeno "loger" Nerezinac obnovljen je brod po uzoru na lošinjske logere s kraja 19.st., a privezan je na Rivi lošinjskih kapetana, ispred Muzeja Apoksiomena.

Drveni motorni brod “Dražica” (nakon obnove preimenovan u „Nerezinac“) je vrijedan primjerak tradicionalne brodogradnje, a od 2010. godine je na listi zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH. Više o ovom jedrenjaku ispričao je za Morski HR direktor Turističke zajednice Mali Lošinj, Dalibor Cvitković:

0:00
/2:12

Postav se sastoji od dijela postavljenog na rivi ispred broda, dijela na palubi broda i dijela postavljenog unutar broda u potpalublju (bivšem skladištu – štivi).

Multimedijalni postav u potpalublju prikazuje život na brodu kroz pet karakterističnih tematskih cjelina: posada, hrana, tereti, pomorske rute te gradnja i održavanje broda.

- To je brod muzej, 29.5GT, dug 19.5m, preko svega 25m, širine 5.5m. Poprilično zahtjevan za jedrenje, ali može se uz dobru posadu - podijelio je s nama svoje iskustvo sosadašnji zapovjetnik broda Gilberto Fazlić, koji je uz pomoć autora Vida Slapničara snimio reprezentativan video o ovom fascinantnom brodu.

Pa pogledajte...

0:00
/3:04

Video: Vid Slapničar, glazba: Cinematic Background WaltzMarc Corominas Pujadó

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski loger Nerezinac na prvoj plovidbi van Hrvatske, uplovio u luku Piran | | Morski HR
PIRAN/LOŠINJ - Na svom prvom putovanju izvan Hrvatske, lošinjski loger Nerezinac (ex Dražica) uplovio je ravno u Sloveniju. Piran je postao njegov drugi dom na tri dana. Vezan na glavnom Piranskom