Neretvanski templar Stipan Ujdur oživljava povijest kroz 3D animacije

OPUZEN - Dolina Neretve ima svog templara, umirovljenika Stipana Ujdura iz Opuzena koji ima zanimljiv hobi - oživljava povijest kroz 3D animacije. Njegove radove putem Geogle Earth-a prati cijeli svijet.

Povratak u stoljećima daleku prošlost moguć je kroz modele gospodina Stipana. Jednu takvu animaciju nije lako napraviti jer traži puno vremena.

- Treba puno vremena. Ne znaM što je teže - tražiti dokumentaciju ili raditi - kaže.

Prikazuje detalje nekadašnjeg života i izgled brojnih znamenitosti koje krase Hrvatsku. Napravio je rekonstrukciju Dubrovnika iz vremena prije velikog potresa 1667. godine i mnoge prikaze života starih Rimljana.

Foto: Screenshot

Autor je modela i animacije Akre, starog lučkog grada na Sredozemnom moru u Izraelu, što ga je nakon petnaest godina bavljenja ovim hobijem dovelo do članstva u viteškom redu Templara. Škoti su prepoznali njegov trud.

Danas je jedini vitez u dolini Neretve, a u templarskim redovima ima svoje obveze, piše HRT.

- Čuvati kršćanstvo i sirotinju. Templari su bili siromašni svećenici - pojašnjava Stipan Ujdur.

Foto: Screenshot

Godine ga, kaže neće spriječiti da za nekoliko mjeseci ode na svoju konklavu, što će zaokružiti dugogodišnju ljubav prema povijesti.

- U Edinburgh u Rosslyn Chapel, crkvu koja je poznata iz filma Da Vinchy, Da Vincijev kod - kaže.

Dok šeće rodnim Opuzenom, razmišlja o tome kako je to izgledalo u vrijeme Mletačke Republike.

- Gdje je sadašnja crkva, tu je negdje i kapela njihova bila - prisjeća se.

Foto: Screenshot

Cilj mu je u skorije vrijeme dovršiti istraživanje i prikaz cijele Neretve i Fort Opusa, što će posebno obogatiti njegovu zbirku. Planira objaviti knjigu, ali s tim neće žuriti, jer biti vitez već mu je dovoljna nagrada.

B.K.